Imkeren tijdens een lock-down

De voorbije dagen hebben we de regelgeving van de lock-down gekregen. De verzorging van onze bijen mogen we op onze standen nog gaan doen, desnoods in het gezelschap van 1 gezinslid. We mogen ook nog volken vervoeren ter bestuiving als we dat kunnen staven met een schriftelijke overeenkomst tussen de imker en een beroepsfruitteler. Aankopen van materiaal om te imkeren dienen we online te doen vermits de imkerijwinkels gesloten zijn. We mogen ook geen volken vervoeren die zijn verkocht of gekocht. Handel in volkjes kan dus niet. Volken verplaatsen naar een andere stand van de imker mag ook niet.

Vermits de huidige regeling die loopt tot 5 april, vermoedelijk nog voor meerdere weken wordt verlengd, dienen we ons voor te bereiden op een moeilijk voorjaar. Ik heb momenteel 18 volken uitgewinterd en had me voorgenomen om slechts met 10 te imkeren in 2020. Vermits het verenigen in het voorjaar me vorig jaar goed was bevallen, wou ik er nu wat meer verenigen. Vorig jaar had ik dit met een volk geprobeerd met een zeer mooie voorjaarsoogst tot gevolg. Het plan was nu om wat volken te verkopen en enkele te verenigen. De verkoop kan nu niet doorgaan. Het verenigen met volken op mijn andere standen kan ook niet. Ik kan de volken zelfs niet vervoeren van de overwinteringsstand naar de zomerstand. Ik ben dus vandaag begonnen om de tien volken op deze winterstand te verenigen. Normaal staan hier in de zomer maar twee volken. Twee volken waren al zo ver gevorderd dat ze 9 ramen broed hadden en zelfs het darrenraam was al ontdaan van wintervoer en belegd. Ik heb deze darrenramen uitgehaald en vervangen door een nieuw leeg darrenraam. Een moerrooster en een honingzolder heb ik er ook opgezet. Van de acht andere volken, die elk al verzegeld broed hadden op 6tot8 ramen, heb ik er vier gemaakt. Ik heb telkens twee buurvolken op elkaar gezet. De koninginnen heb ik niet gezocht. Ik heb ze slechts een leeg darrenraam gegeven per broedbak en tussen de beide bakken een krantenpagina gelegd. Volgende week verwijder ik nog wat voerramen uit de bakken, geef waswafels in de plaats en ze krijgen dan ook hun eerste honingzolder.

De twee andere standen dien ik nog te controleren, maar ik heb daar geen volken om te verenigen. Ze krijgen dan dadelijk een honingbak. Als ze nog niet voldoende groot zouden zijn ontwikkeld, leg ik een krant onder het moerrooster. Het volk gaat dan zelfwel naar boven als het daar behoefte aan heeft.

Een gedachte over “Imkeren tijdens een lock-down

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s