Voorjaarscontrole deel 2

Vandaag heb ik de vijf volken aan het Waterbroek gecontroleerd. Vier volken zaten ook hier weer op meer dan zes raten met broed. Ik heb het darrenraam vervangen door een nieuw leeg raam. Ook hier weer waren er al eitjes bij twee volken op deze ramen. Het darrenraam laat ik de voorbije jaren in het volk en ze dragen deze cellen ook vol met wintervoer. Ze maken het dan wel leeg als ze er aan toe zijn zoals blijkt. Vroeger haalde ik dit raam weg in juli, maar merkte dan vaak de aanzet van darrencellen op de andere broedramen. Nu blijven deze broedramen ramen veel mooier.

Mijn Kempische kasten hebben 12 ramen. Ik werk steeds van links naar rechts in de kast. Het eerste raam links is een voerraam en daarnaast hangt een darrenraam dat is verdeeld in twee delen. Op de derde plaats hangt nu het eerste raam met stuifmeel rond een broeinest. De volgende ramen zijn broedramen. Ik behoud aan de rechterkant momenteel nog twee voerramen met verzegelde cellen. Tegen het laatste raam met broed, en ook weer veel stuifmeel, hang ik nog een waswafel. Deze volken kregen ook al een moerrooster en een honingzolder. De isolatie in het dak blijft zeker nog liggen. Volgende week, bij mooi vliegweer, vervang ik nog een voerraam door een waswafel. Bij het plaatsen van de honingzolder is het zeker belangrijk om de volle voerramen niet open te krabben. Dan gaan ze dit voer verplaatsen en komt het in de honingzolder terecht. Verzegeld voer langs de zijkanten wordt volgens mij niet verplaatst. In periodes van slecht vliegweer kunnen ze het dan wel gebruiken.

De honingzolders zijn momenteel nog voorzien van 12 uitgewerkte honingramen. Pas na half april krijgen ze ook daar waswafels. Ofwel in een tweede honingzolder, of langs de kant als er centraal al volledig verzegelde honingramen worden uitgehaald. Die eerste ramen verzegelde honing bevatten veel wilgenhoning en deze is bij uitstek mijn eigen favoriet. Zelfs voor enkele raampjes van deze honing wil ik mijn slinger in gang zetten.

De toestand van de Kempische kast na de voorjaarscontrole.
Twee broedbakken op elkaar met een krantje tussen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s