30 maart 2018

Eind maart en de eerste wilgen zijn uitgebloeid. De platwilg is zijn hoogte punt al voorbij. Maar de katwilgen krijgen nu een fantastische gele gloed. De enorme bomen zijn nu overal in het bos gemakkelijk te herkennen. De volgende week gaat ook deze bloei op haar hoogtepunt zijn. De bijen brengen nu zoveel stuifmeel binnen dat ze er bijzonder kwistig mee omspringen. De bodemschuif ligt dan ook over bijna de volledige breedte vol.

DSC_0184.jpg

De bijen stockeren het stuifmeel dus over alle ramen. Het broed zal dus ook al wel vrij breed zitten. Zodra het weer het toelaat na het paasweekend, gaan de eerste honingzolders op de volken. Op deze manier krijgt het volk ook in de broedbak toch wat meer ruimte. Want nu gaat het snel. De sleepruimen gaan weldra bloeien, waarna de krentenboompjes en de kersen volgen. Maar eerst krijgen we nog, tegen het volgende weekend, de buxusbloei. 

DSC_0185.jpg

Ook dit is een mooie bijendracht. Elk jaar worden de tientallen struiken groter en groter. Ik snoei ze ook alleen maar langs de kant om mijn doorgang te behouden. Voor de rest mogen ze hun gang gaan. In de meeste tuintjes is dat natuurlijk niet het geval. Ik geloof ook dat een ongeremde groei zonder snoeien de totale instorting door de buxusmot kan voorkomen. Op dit moment zitten er bijna meer roodborstjes, winterkoninkjes, pimpelmezen en koolmezen in de buxushaag dan insecten. De zangpartijen en de vechtpartijen zijn de ganse dag aan de gang. Elk koppeltje wil nu snel mogelijk zijn eigen plekje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s