31 oktober 2015

Vandaag een deel van de sleepruimen geplukt. Door de enorme stekels aan de struik moet dit zeer voorzichtig gebeuren en diep in de struik hangen ze dan ook veilig. Maar ik had toch 750g en kan dus bijgevolg wel een flesje sloe gin maken. Een fles gin om de sleepruimpjes te overgieten, samen met een halve kilo suiker en rond kerstmis kunnen we er dan van genieten. De bessen die dan worden uitgezeefd, zijn nog te gebruiken als dressing op een ijsje. Een ijsje voor volwassenen.

mispel

Ook de mispels heb ik geplukt. Deze week waren alle bladeren van de boom al gevallen en bijgevolg had het ook niet veel zin meer om de mispels te laten hangen. Met een korte draai aan de mispel lieten de steeltjes wel vlot los. Ik heb ze nog voor enkele dagen in de berging gezet om ze te laten narijpen. Hierna kan ik ze uitstomen om van het heldere sap een lekkere gelei te maken. Als ik ze zou kapotkoken is de confituur zeer troebel en door ze met de stoomextractor te ontsappen, bekom ik een zeer heldere gelei.