11 juni 2015

Gisterenavond nog even twee nieuwe Ouessantschaapjes gehaald. Een vierjaarse ooi met haar lam van drie jaar. Bij aankomst heb ik ze geschoren, ontwormd en de hoefjes geknipt. Hierna heb ik ze opgesloten met de andere schaapjes en vanmorgen buitengelaten.  Ze lopen reeds samen alsof ze nooit anders gewoon waren.

ouessant, scheren

ouessant

ouessant

ouessant, jong bokje

De bijenvolken zijn deze week weer gecontroleerd op zwermcellen en alles ziet er goed uit. Slechts 1 volk had nog belegde zwermdoppen. En ik heb weer twee nieuwe koninginnen kunnen merken en knippen. Ik ga immers nooit op zoek naar een koningin, maar geregeld komt er mij eentje begroeten tijdens een controle. De meeste volken hebben nu ook een broedloze periode gehad waarin ze zijn behandeld met oxaalzuur. Bij het maken van een kunstzwerm, is het volk na 24 dagen broedloos, en het broed van de nieuwe koningin is dan nog niet verzegeld. Vermits dan alle varroamijten op de bijen zitten, is het ideale moment aangebroken om de bijen in de broedbak te besproeien met oxaalzuur. Een naakte kunstzwerm, dus zonder meegegeven broed kan dan weer worden behandeld bij het maken van de kunstzwerm zelf. Een kunstzwerm mét meegegeven broed is dan wel niet behandeld, maar deze kan heus wel wachten tot juli. Er zijn vele manieren om de varroamijt te behandelen en even zoveel goede manieren. Volgens mij is er maar 1 slechte manier en dat is te laat behandelen. Elke ziekte die je wil bestrijden, dien je immers te behandelen in de beginfase, als er nog niet teveel ziektekiemen aanwezig zijn. Wachten tot de gastheer al is verzwakt, is altijd fout. Wachten tot na de honingoogst om iets tegen de varroamijt te ondernemen is gewoonweg te laat. Alleen darrenraat snijden is al een begin, maar er kan dus vaak meer worden gedaan tijdens de drachtperiode.

Wat de drachtperiode betreft: de honingbakken zijn allemaal zwaar geworden, maar de verzegeling vordert niet echt. En momenteel oogst ik alleen maar totaal verzegelde ramen. Pas bij de hoofdoogst in juli, als alle honingramen worden afgenomen, worden ze allemaal geslingerd. Een raam dat dan niet voor 2/3 is verzegeld, wordt opzijgezet en als laatste geslingerd. Deze honing kan dan worden teruggegeven aan de bijen. De honing die ik tot nu toe heb geslingerd, had een relatieve vochtigheid van 18,4%. Niet spectaculair, maar wel ruim voldoende voor voorjaarshoning.

Een gedachte over “11 juni 2015

Reacties zijn gesloten.