23 mei 2015

 

ecokast, uitbreiding

Na het plaatsen van de vierde bak heb ik de kast toch maar verankerd aan de bodem. Even later vond het jonge Ouessantbokje dat de linten interessante schuurplaatsen boden. Dan toch maar direct een stuk afsluitingsdraad rond de kast gezet. Ook twee andere ecokasten waren voorzien binnen enkele dagen om een vierde bak onder te zetten. Maar gisteren is er een afgezwermd. Na enkele minuten vlogen de bijen echter terug naar de kast. De tros had zich zelfs niet neergezet. De oude koningin was geknipt en is dus wellicht verloren gegaan. Ik heb dan dezelfde avond de vierde bak ondergeplaatst. Ook bij het buurvolk heb ik dit gedaan, alhoewel ze iets achterop was in haar ontwikkeling. Deze middag is ze echter ook afgezwermd. De tros hing zich in een oude appelboom en met de vangstok en twee pogingen had ik de koningin mee. Met de zwermbak kon ik niet zo hoog. De zwermzak, aan een lange stok bevestigd, bracht de oplossing. Na het leegschudden van de zak bleef de koningin echter achter in de zak, waarna ik haar handmatig in de zwermbak plaatste.

zwermkist

Hierop besloten alle bijen naar binnen te kruipen en zopas heb ik de inhoud van de zwermbak, na een behandeling tegen varroa, in een nieuwe kast gezet. Binnen drie dagen even controleren of ze dienen te worden gevoerd. Als de acacia de volgende dagen losbarst, is bijvoeren misschien niet nodig.

De eerste koninginnenkweek is gans misgelopen. De vochtigheid in de couveuse bleek te laag. Maar van volk 1 heb ik weer meerdere doppen kunnen snijden. Hier heb ik dan toch 5 apideakastjes mee kunnen opstarten. Ze zijn vandaag naar de bijenstand terug gebracht. Gedurende drie dagen zaten ze koel en donker om te harmoniseren. Nu kunnen de jonge koninginnen de volgende dagen op bruidsvlucht vertrekken.

apieakastje

apideakastje

apideakastjes

De jonge boomgaard draagt dit jaar toch wat fruit. De bomen zijn deze winter behandeld tegen de wintervlinder en ze hebben bijgevolg dit jaar hun bladeren kunnen behouden. De lijmbanden zijn dus wel degelijk effectief geweest. Maar niet alleen de rupsen van de wintervlinder vreten aan de bladeren. Deze belager kan echter nooit aan de hogere takken en bijgevolg wordt dit maar gedoogd.

ouessant, lam, appelboom