24 mei 2015

De vierde bak toch te laat ondergezet. Er is vanmiddag een zwerm afgekomen. Door de afgelegen ligging van mijn imkerij levert een zwerm natuurlijk geen problemen op. Ik heb van het vangen van deze zwerm enkele filmpjes gemaakt en zodra ik ze heb gemonteerd, zet ik ze op YouTube en deze blog. Ook volk 8 dat belegde doppen had en war ik vorige week een koninginnenaflegger van heb gemaakt, heb ik vandaag gecontroleerd. Ik heb slechts 1 dop laten staan en zal verder nog wel controleren op eileg van haar opvolgster. De varroabehandeling van dit volk is gepland voor 8 juni. Op dat moment is alle verzegeld broed uitgelopen en is het nieuwe broed van de jonge koningin nog niet verzegeld. Het ideale moment om alle ramen met opzittende bijen te besproeien met oxaalzuur. De geschepte zwerm heb ik vanavond behandeld alvorens hem in een nieuwe ecokast onder te brengen. Telkens een volk even zonder verzegeld broed is, zitten alle varroamijten op de bijen zelf en kan er worden behandeld met oxaalzuur. Een zwerm op het moment van scheppen. Het achterblijvende volk heeft 24 dagen later ook geen verzegeld broed meer en kan op dat moment worden behandeld. Een volk waar de koningin werd afgenomen met een kunstzwerm kan eveneens na 24 dagen worden behandeld. De kunstzwerm zelf wordt behandeld bij het maken zelf. Op deze manier kan de varroamijt wat onder controle worden gehouden tot de grote behandeling na de honingoogst.