28 april 2015

Daar zijn dan de eerste bloempjes van de meidoorn.

meidoorn

Vandaag een enorme rups gevonden, ca. 7cm en een intens rode kleur.

wilgenhoutvlinder

Even opgezocht en het betreft hier de wilgenhoutvlinder. Leeft enkele jaren als rups, maar leeft niet zozeer van zachte plantendelen. Deze rups graaft serieuze gangen in het hout van wilgen en populieren. De stam zou zelfs zodanig kunnen beschadigd worden dat de boom omvalt. Dat is nu eenmaal de natuur: eten en gegeten worden. Toch weer een fantastisch beestje. Vermoedelijk is deze rups al enkele jaren oud en komt hij van het populierenbos dat werd gerooid. Er staan nu in elk geval genoeg knotwilgen en hij hoeft zich niet te vervelen. En als er een boom zou sneuvelen, steek ik wel een nieuwe tak in de grond.

De wekelijkse controles van de volken is duidelijk begonnen. Bij meerdere volken heb ik ondertussen al verzegeld darrenbroed uitgesneden en er zitten ook al darren op de raten. Om het overzichtelijk te houden, heb ik mijn werkschema voor de twee volgende maanden alvast klaar.

Twee weken geleden vond ik dat volk 19 bij Fons nogal klein was gebleven in vergelijking met volk 2 dat er naast staat. Ik vond de koningin en een raam vol eitjes en was er gerust op. Vorige week dan een koninginnendop met een vrij grote larve. Ik vond de koningin en zag ook nog veel eitjes en verzegeld broed dat vrij goed aansloot, maar klein was in oppervlakte. Ik brak de dop en vond er dan gisteren weer een. De koningin zag er nog steeds normaal uit. Het ondertussen verzegeld broed was werksterbroed, maar ik vond geen eitjes meer. Blijkbaar hadden de bijen vorige week al in de gaten dat de koningin ging stoppen met leggen en wensten ze een stille moerwissel door te voeren. Ze hebben nu hun wisseldop mogen houden en ik ga dit volk verder in de gaten houden. Vermoedelijk zal dit volk wel geen honing meer leveren dit jaar. Volk nummer 2, naast volk 19, maakt zich ondertussen klaar om op de eerste bloesem van de paardenkastanjes te vliegen. Ze hebben in elk geval al wat nectar binnengebracht in de honingzolder. Nectar van de pruimen en kersenbloesem in de tuin van Fons.

Vandaag heb ik de volken 11 en 12 gecontroleerd aan het Waterbroek. Volk 11 wil ook niet echt groeien, maar volk 12 heeft bijna zijn tweede honingzolder volgedragen. De middelste ramen van de twee honingbakken zijn al voor de helft verzegeld, alle waswafels zijn uitgebouwd en eveneens bijna volgedragen. Het darrenraam heb ik volledig uitgesneden en ondanks het feit dat ik vorige week een raam broed heb uitgehaald voor volk 19, was ondertussen de waswafel al volledig uitgebouwd en belegd. Er waren ook meerdere speeldoppen aangezet. Eén dopje was zelfs belegd. De zwermstemming treedt op! De koningin werd gezocht en gevonden, alle ramen gecontroleerd en dopjes vernietigd. Twee ramen met hoofdzakelijk verzegeld broed en de opzittende bijen heb ik dan bijgehangen in volk 11 ernaast. In de plaats hiervan hebben ze nu weer twee waswafels gekregen en een leeg darrenraam. Het volk heeft weer werk en is een deel bijen en broed kwijt. Zaterdag zet ik de derde honingbak op en volgende week dinsdag controleer ik weer op zwermdoppen. Als ze na drie weken nog steeds doppen aanzetten, wordt er een aflegger gemaakt.

Op woensdag controleer ik volk 6, 14 en 21 in Gerhagen bij mijn vader. Ik bezoek hem toch elke woensdagnamiddag. Op donderdag volk 5 en 8 aan het Waterbroek en op zondag volk 1 en 7 in Brustem. Door deze spreiding imker ik slechts enkele minuten per dag tussen de consultaties in. Ik rij toch ook al dagelijks naar het Waterbroek om de schaapjes te controleren. Dinsdag en donderdag bekijk ik daar dan 2 volken.

Maandag is een drukke consultatiedag, maar de twee volken bij Fons staan slechts op 200 meter van thuis en dat levert een prima ontspanning op. De wandeling of fietstocht ernaartoe is al een ontspanning op zichzelf. Een straat vol lindenbomen en dan een straat vol paardenkastanjes. Er ligt ook nog een wandelwegje met een gigantische hoeveelheid ligusterstruiken en sneeuwbesstruiken. En niet alleen gigantisch in aantal, maar ook gigantisch wat struikomvang betreft. 

Met dat strakke schema kan ik op zaterdag de moestuin aan het Waterbroek onderhouden. Deze zaterdag komen er dan nog drie studenten een interview afnemen over de imkerij voor hun les biologie. Zou het dan toch niet mogelijk zijn om het zomeruur anders aan te pakken? In plaats van te schuiven met de uren gewoon een uur meer tijdens de zomer.Lachen