9 maart 2014

Na de lezing deze voormiddag in Schilde, was het moment gekomen om aan de moestuin te beginnen. De voorjaarscontrole van mijn bijenvolken doe ik pas nà 15 maart als het warm genoeg is. Maar om de eerste groentjes te zaaien, was het weer ook prima.

moestuin

Ik heb de moestuin verdeeld in drie stroken om aan vruchtwisseling te kunnen doen de volgende jaren. De aardbeien, afgewisseld met look staan al sinds september op die plaats. Daar vlakbij heb ik nu sjalotten en uien geplant. Ook de sluimererwten en de labbonen staan op die strook. Tussen de peulen heb ik rijtjes radijs gezaaid. Deze kunnen nog een oogstje geven alvorens de peulvruchten te groot worden. Tussen de rijen sjalotten en uien komen later plantjes kropsla en andijvie. Op de strook voor de koolsoorten heb ik alvast spinazie gezaaid. En op de derde strook voor de wortelgroenten, heb ik al wortels en snijbiet gezaaid.

De omheining is met het kippengaas en het vogelnet al beveiligd tegen de kleine dieven. Om de familie van Bambi te weren, moet ik het tuintje nog volledig omheinen met een kastanjehek. Dat ik van alle fruitbomen op de bijenstand geen fruit kan oogsten, stoort me niet. Die heb ik immers aangeplant voor de bloesems. Maar het moestuintje moet wat extra vitamientjes leveren voor het gezin en daarom die gigantische omheining.

Aan de bijenstand zijn de krokussen volledig uitgebloeid en nu beginnen de narcissen. Dit jaar dus geen paasbloemen, maar vastenbloemen.

narcis

Vermits nu ook de katwilg volledig in bloei staat, zullen ze op de narcissen niet vaak te zien zijn. De narcis is natuurlijk ook geen echte bijenplant zoals de kerstrozen. Zelfs op een enkele bloem vindt men vaak een bij.

kerstroos

Gisterenavond heb ik dan de mede gebotteld. Sinds iets meer dan een week was het waterslot gestopt met borrelen. De stand van de waterbel reageerde nog alleen op de heersende luchtdruk. De mede had een soortelijk gewicht van 1070 en een alcoholgehalte van 13°. Het is een zeer zoete mede geworden, net zoals bedoeld was.flessen reinigenmedegisting

DSC_0696.jpgDSC_0695.jpgDe flessen en alle materiaal wordt op voorhand gezuiverd en voor de flessen gebruik ik schroefdoppen om problemen met nagisting te voorkomen. Elk jaar koop ik deze in de koninginnenmerkkleur om snel te kunnen zien hoe oud de mede is. De honing van vorig jaar heeft dus een rode dop gekregen.

 

2 gedachten over “9 maart 2014

 1. Eugeen ,
  kan die mede ook verstuurd worden met de post ?
  Wat is de prijs met verzendingskosten ?
  Ik zou graag wel eens proeven :).
  MVG Bjorn

  Like

 2. Björn, spijtig genoeg heb ik geen vergunning om alcohol te verkopen. Mede wordt weinig aangeboden omdat de grondstoffen zo duur zijn. De honing in een fles mede kost al meer dan 7 euro. Ik laat wel regelmatig bezoekers proeven. Dus moet je misschien eens
  langs komen. Eugeen

  Like

Reacties zijn gesloten.