Zomeropkuis

Vandaag was de laatste zondag van de zomer. Vanmorgen ben ik dan maar begonnen met het opruimen van de serre. Na het verwijderen van de laatste tomaten- en paprikaplanten twee kruiwagens compost onder de grond gemengd en de glazen gewassen. Hierna de mediterane planten binnengezet en nog wat sla, spinazie en tuinkers gezaaid. Begin november plaats ik de isolatie en zet ik de verwarming op 5°C.

DSC_0138.jpgDSC_0139.jpg

Daarna de bijenstand in Hulst opgeruimd. Deze vier volken stellen het blijkbaar prima. DSC_0137.jpgDe jonge volkjes in Gerhagen heb ik hierna de mierenzuurverdamper weggenomen. Ze hadden respectievelijk 2, 3 en 5 mijten op de bodemplank liggen. Als er geen zijn opgegeten door de mieren en oorwurmen, is dit een prima resultaat. Het zijn er in elk geval geen honderden geweest. Gisteren had ik nog 50 kg honing opgepot en vandaag heb ik dan de rijper uitgewassen. Ik heb dan ook maar van de gelegenheid en het warme water gebruik gemaakt om de lege vaatjes wintervoeding uit te wassen. De apigold die ik in april had gekocht is nu op één vaatje na, op  en we zullen wel merken of dit een goede voeding is. Ze namen het in elk geval zeer goed op. Voor volgend jaar heb ik toch al enkele vaatjes meer klaarstaan. Deze vaatjes komen van een koekjesfabriek en waren gevuld met een voedingsingrediënt. Ik heb er wel een kraan op gemonteerd om de voerbakjes makkelijker te kunnen vullen. Ik heb nog één vat apigold staan, maar volgens de leverancier blijft het enkele jaren goed indien luchtdicht afgesloten.

DSC_0136.jpgAls laatste poetsbeurt van de dag heb ik de oude mountainbike van Stijn gepoetst en nagekeken. Vanaf morgen staat hij voor deur te koop. Een student kan  hier wellicht nog iets mee aanvangen. DSC_0141.jpg