compostbakken

De zomer loopt op zijn eind en ik heb de compostbakken nog eens door elkaar gehaald. De middelste bak zit nu vol gezeefd compost dat klaar is om te worden gebruikt. De buitenste bakken schep ik een drietal keer per jaar van de ene in de andere om lucht in de massa te brengen.

compost

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gisterenavond was er een praatavond van de Verenigde Taxanders en ik heb één bepaalde tip echt in mijn oren geknoopt. Om ervoor te zorgen dat het bijenvolk in december echt zonder broed zit en het resultaat van de oxaaldruppeling maximaal zou zijn, kan er een schoorsteeneffect worden gecreëerd in de kast. De plasticfolie wordt in november over een hoek teruggeplooid en het deksel wordt even gelicht. Hierdoor ontstaat een frisser klimaat in de kast en de bijen zitten 25 dagen later mooi op wintertros. Ik hoef natuurlijk het deksel van mijn Kempische kast niet te heffen, vermits er in tegenstelling tot de segenbergers verluchtingsgaten zijn voorzien die zijn afgesloten met een gaas. Simpel een hoek van de plasticfolie omplooien. Pas na de oxaaldruppeling wordt de plasticfolie weer afgesloten. En in januari kan het deksel dan extra worden geïsoleerd om het nieuw beginnende broed te helpen.Ik gal het in elk geval proberen, want het lijkt me logisch dat dit voor de bijen geen probleem  kan zijn. Een goede ventilatie in de kast hoeft geen afkoeling te veroorzaken. Het zorgt echter wel voor een veel gezonder leefmileu.