Voorjaarscontrole

Momenteel is het moment aangebroken om de voorjaarscontrole uit te voeren. Na 15 maart en bij temperaturen boven 15 graden wordt altijd aangeraden. Eerst en vooral zorg ik voor voldoende broedramen die voorzien werden van nieuwe waswafels. Ik bekijk eerst de onderste lade. Normaal geeft die een goed idee over de grootte van het volk. Ik heb liefst dat de bodemplaat nu volledig is bedekt met mul. Het volk bezet dan de ganse bak. Als er ook veel stuifmeel op ligt, weet ik zeker dat er een goede koningin aan de leg is. Hierna verwijder ik het deksel en het plastic samen met de lege zak voederdeeg. Het plastic vervang ik bij het sluiten door een nieuw exemplaar. De ramen worden dan gecontroleerd. Ik begin links met het eerste voerraam. Dit moet mooi gevuld zijn. Dan snij ik het darrenraam uit. Ook dit zit nog vol voer. Hiernaast komt een raam met stuifmeel en dan alle ramen met broed. Gemiddeld zijn er dat zes op dit moment. Ik hang daarnaast nog twee waswafels en eindig met een vol voerraam.

Gisteren vond ik een volk met een darrenraam dat reeds was belegd. De twee buitenste ramen waren vol voer, maar wit verzegeld voor een groot deel. Dit was dus al vers opgehaalde honing. De andere negen ramen bevatten grote vlakken verzegeld broed onder een voederkrans. Dit volk is dus eigenlijk al gigantisch. Hier heb ik dan maar een koninginnenrooster opgelegd en een eerste honingbak. Een honingbak die de andere volken pas volgende week krijgen. Centraal hang ik in de honingbak zes uitgewerkte ramen en daarnaast telkens drie waswafels.

Ik noteer mijn bevindingen achter op de kast met krijt en neem op het einde een foto van elke kast. Thuisgekomen kan ik dan de nieuwe kastkaarten voor dit jaar klaarmaken. Ik noteer ook welke kasten ter plaatse blijven en welke naar een andere locatie vertrekken volgende week.

Deze kast kreeg 2 waswafels en een leeg darrenraam. Is voorzien om volgende week te verhuizen naar een andere locatie: Th…

Ik heb spijtig genoeg vier kasten gevonden met uitsluitend darrenbroed. Deze worden volgende week nog opgeruimd. Enkele volken die ik als klein catalogeer, plaats ik morgen op elkaar. Ik zet nooit een zwak volk op een sterk. Het zou zo maar even het sterke volk kunnen ziek maken. Ik zet alleen twee zwakke volken op elkaar en hoop dan dat ze elkaar versterken en eind april op één broedbak kunnen. Er zal dan maar één koningin zijn en hopelijk voldoende broedramen om één bak te vullen. Ik geef ze in elk geval volgende week eveneens een honingbak.

Een gedachte over “Voorjaarscontrole

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s