Bijenvolken eind april

Na de wilg en het fruit, staat nu de paardenkastanje in volle bloei. Hierna is het even wachten op de acacia. Maar natuurlijk zijn dit slechts de opvallende bomen. Met bloesem die we boven onze hoofden duidelijk waarnemen. Dichter bij de grond gebeurt er ondertussen ook veel. En dat wordt vaak niet opgemerkt. Er kwamen al enkele honden op de praktijk met een insectensteek in de snuit. Ook zij merken deze kleine stekertjes ook vaak te laat op. Voor mij is dit het signaal dat de bijen nu de hoge bomen ruilen voor lagere bloesems. Voor de imker en natuurliefhebber is het nu het moment om plat op de grond te gaan. Maar de bijen, hoe is het daar nu mee?

Tweede helft april en de meeste volken hebben hun tweede honingzolder gekregen. Wellicht kan er volgende week al een deel voorjaarshoning worden afgenomen. Maar evenzeer heb ik een volk dat nog steeds niet bezig is in de honingzolder. Nu had ik er voor kunnen kiezen om even het koninginnenrooster te verwijderen. Dan gaan ze meestal snel naar boven. Maar broedrestanten in de honingramen probeer ik ten allen tijde te vermijden. Het broednest heb ik even beter bestudeerd en het viel op dat ze een verzegelde voerrand hadden aangelegd boven het nest, bovenaan de broedramen. Eigenlijk perfect normaal maar niet naar de zin van een honingimker. Die wil zijn honing graag apart in een honingkamer. Vermits bijen niet graag over een verzegelde honingrand gaan, heb ik dan de zegels van de voederrand gebroken, platgedrukt met de raambeitel. Het is nu de bedoeling dat de bijen deze honingcellen ruimen en hierbij de honing verder naar boven, dus boven het koninginnenrooster gaan opslaan. Ze gaan er in elk geval ergens mee moeten blijven, want in de broedruimte zelf is geen plaats meer. Dit is blijkbaar een volk dat al lang blij is met een kastruimte van 1 Kempische broedbak. We zullen volgende week nog eens controleren, maar een volk met vertraagde voorjaarsontwikkeling is voor mij een negatief selectiecriterium.

De volken die momenteel al druk bezig zijn met verzegelen in de eerste, bovenste honingbak en de tweede, onderste bak, al uitbouwen, geef ik een pluspunt voor de selectie. Vier volken hebben momenteel zelfs de broedbak compleet in gebruik voor het broed. Ze hebben zelfs de twee buitenste voerramen al geruimd en voorzien van verzegeld broed. Deze vier zijn momenteel mijn eerste keuze voor verdere selectie. Selectie die weldra begint, want volgende week, begin mei, begin ik aan de productie van de broedafleggers. En deze volken die nu met 11 ramen broed en een darrenraam overvol gaan raken, geven me dan twee ramen broed in plaats van slechts één.

Een voerraam, een broedraam (moet ook eitjes bevatten) een waswafel en een sluitblok worden in een broedbak gehangen en enkele uren op de honingzolders gezet. Dit broed trekt de jonge, broedverzorgende bijen onvermijdelijk naar boven. Daarom noemen we deze broedaflegger ook vaak een zuigeling. De juiste bijen worden naar boven ‘gezogen’. Hierna wordt de broedbak op een bodem gezet, de vliegspleet op één bijbreedte afgesloten met een schuimstofstrip en naar de andere bijenstand vervoerd. Na 24 dagen behandel ik dit volkje met oxaalzuur. Op drie ramen is de koningin dan zeer gemakkelijk te vinden. Ze is al op bruidsvlucht geweest en bijgevolg wordt ze gemerkt en geknipt. Een week later kan ik dan controleren of ze een mooi broednest heeft. Ik geef deze jonge volkjes telkens een nieuwe waswafel als de vorige is uitgewerkt en plaats een voerbakje onder het dak waar ik regelmatig een litertje siroop in voorzie.

 

3 gedachten over “Bijenvolken eind april

 1. Dag, vorig jaar las ik hier dat je enkele zwarte bijenkoninginnen gekregen had. Leven die nog? Zo ja, hoe doen die bijenvolken het? Is het traag ontwikkelende volk zo een volk met een zwarte koningin? Ik lees namelijk op veel plaatsen dat zwarte bijenvolken trager ontwikkelen in de lente.

  Zelf heb ik veel interesse om met zwarte bijen van start te gaan, maar imkers in de lokale imkervereniging raden het af omdat het een heel agressief bijenras zou zijn. Is dat ook uw ervaring?

  Groet,
  Steven

  Like

  1. Beste Steven,
   Ik heb drie volken met een zwarte koningin en twee ontwikkelen duidelijk trager. De derde is evenwaardig aan mijn bastaarden en deze hebben hun tweede honingzolder bijna vol. De twee tragere zijn nog maar pas begonnen aan hun eerste honingzolder. Voor mij zijn ze te traag vermits ik in een enorm wilgengebied resideer. Ik heb van de beste volken nu een broedaflegger gemaakt. Ook van die zwarte. Ik laat ze zelf een koningin optrekken en werk op deze manier met bastaarden. Maar wel goede bastaarden waar ik tevreden over ben. Agressie van de drie zwarte volken heb ik niet gemerkt. Ik geloof hier ik niet in. Ik kweek alleen afleggers van mijn beste volken. Welke moer ze willen, moeten ze zelf kiezen. Ze kiezen namelijk uit twee ramen broed en kunnen dat wellicht beter dan ik.

   Like

 2. Bedankt voor je uitleg. Interessant dat er toch 1 zwart volk is dat net als je bastaarden snel ontwikkelt in het voorjaar, dat wil zeggen dat je die zwarte bijen erop zou kunnen selecteren. Anderzijds heb ik de voorkeur voor een tragere ontwikkeling in het voorjaar, dan moet ik minder snel waakzaam zijn voor zwermen.

  Het belangrijkst voor mij is dat die zwarte bijen zachtaardig zijn, dus ik ben blij dat je dat kan bevestigen. Een echte honingimker ben ik toch niet, met wat potjes voor familie en vrienden neem ik genoegen, de rest mogen de bijtjes zelf houden 😉

  Groet,
  Steven

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s