Inwintering

Een rare titel tijdens een nieuwe hittegolf. Maar dat doen imkers nu eenmaal in juli. De drachten zijn voorbij en er is nu even een dracbtpauze. De meeste bloemen zijn over hun hoogtepunt heen en als het zo droog is, geven ze ook nog eens minder nectar. Voorlopig brengen de bijen nog wel veel stuifmeel binnen. Ze hebben dan ook nog zeer veel broed. En dat heeft eten nodig.

Ik begin daarom nu al met voeren. Niet massaal maar slechts tweemaal per week een voeebakje van twee liter. Het broednest zakt dan wat lager en ze voorzien dan een mooie voederkrans boven het broed. Zodra de temperaturen een week rond de twintig graden draaien, kan ik behandelen tegen de varroamijt en ligt het broed ook iets of wat beveiligd onder een laag eten. Rond half september voer ik de volken dan op gewicht.

Dit jaar maak ik mijn suikersiroop weer zelf. Een zak van 20kg suiker en daarbij 14 liter leidingwater. Een verhouding van 3 op 2 dus. Dit past juist in mijn tonnetjes van 30 liter. Tweemaal daags roeren met de honingroerder en na drie keer is alle suiker prima opgelost. Kan niet simpeler.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s