Vermits binnenkort de laatste honingoogst wordt opgehaald van dit jaar, maak ik me klaar om de bijen daarna in te winteren. Dit jaar grijp ik weer terug naar de goeie oude bietsuiker. Simpele sacharose dus. In een verhouding van drie kilo suiker in twee liter water voorzie ik 10 kilo suiker per volk. Vandaag heb ik mijn voorraad ingeslagen Twaalf zakken van 20 kg. Aan 48 cent per kg viel de prijs dit jaar goed mee. Vorig jaar betaalde ik nog 55 cent en zelfs 69 cent voor pakjes van een kilo. Ik koop deze suiker in een groothandel voor horecabenodigdheden. Ik bracht er ook weer een pak van 100 vacuumzakken mee van 400x600mm. Deze gebruik ik om de honing in te bewaren. De zakken kunnen ongeveer 16 kg honing bevatten en worden dan in honingemmers bewaard zonder deze vuil te maken.
Op deze manier kan ik veel meer honing kwijt in een kleine kelder. Ik hoef ook geen honderden glazen potten te vullen en te bewaren met kans op glasbreuk. Ik vul slechts een dertigtal potten per keer.
Beste, Kan men in de omgeving van Tessenderlo een beginnerscursus imker volgen? Zo ja, waar en wanneer start deze cursus. Met vriendelijke groet, Willy Op de beeck
>
LikeLike
Op de site van Limburg kan je de cursussen vinden die in Limburg worden georganiseerd. http://libvzw.be/ In Tessenderlo komt er volgend jaar geen beginnerscursus dacht ik.
LikeLike
Is wel een goed idee van die vacuumzakken. Hoeveel keer/dagen roert u de honing dan voordien?
LikeLike
Ik vul de zakken na 48 u en 2 keer afschuimen. Roeren doe ik niet. Na het opwarmen giet ik de honing in een emmer met afvulkraan en roer 10 minuten met een rapido. Een nacht later vul ik de potten.
LikeLike
Krijg je dan creme honing op deze manier?
LikeLike
Neen, absoluut niet. Cremehoning is voor mij synoniem aan brol uit de supermarkt. Dan proeft alle honing hetzelfde. Er is zoveel lucht ingeslagen en zoveel geuren zijn verdampt dat het eenheidsworst is geworden. Elke slingerbeurt bij mij geeft een andere honingervaring. De honing is steeds vloeibaar in de potten en kristalliseert volgens zijn eigen unieke samenstelling. Zacht smeuïg als de voorjaarshoning, zeer lang vloeibaar bij een hoog acaciagehalte, grofkorrelig als de zomerhoning kristalliseert. De meeste van mijn klanten hebben wel een voorkeur, maar vinden de afwisseling net interessant. Ze kopen dan ook geen tien potten tegelijk, maar komen geregeld een nieuwe pot uit het kastje halen. Mensen die me cremehoning vragen, geef ik wat uitleg en stuur ze dan naar mijn buur, het Okay-warenhuis.
LikeLike