27 april 2019

Vandaag de bijenvolken nagekeken. Het weer was niet ideaal maar ik verwachte een paar met zwermneiging en wou bijgevolg niet langer wachten. En inderdaad vond ik in enkele volken al belegde zwermdoppen die ik allemaal heb verwijderd. In een volk trof ik zelfs een gesloten dop aan en geen koningin. Ik heb die dop en twee andere op dat raam laten staan en alle andere vernietigd. Vermits mijn moeren geknipt zijn, keert de zwerm toch terug. En ook in dit geval waren er blijkbaar nog evenveel bijen aanwezig. Ook de honingvoorraad was niet verminderd. Volgende week weet ik meer over dit volk.

Terwijl ik toch bezig was, heb ik alle verzegelde honingramen mee naar huis genomen. En dat was toch wel even een verrassing: 78 stuks en dus meer dan 100 kg honing van de eerste oogst.

In vergelijking met vorig jaar: 36 kg op 6 mei. Afwachten wat er nog volgt dit jaar. Momenteel staan de meidoorn en de paardenkastanje in bloei.

Ik begon vanmiddag met de controle van de volken en om 21.30u was ik klaar met het ontzegelen en slingeren van alle ramen. Met dank aan de gemotoriseerde slinger en de nieuwe ontzegelbak/stoomwassmelter.

Morgen nog 3 volken op een andere locatie en daarna kan ik het materiaal weer zuiver maken. Als de honing van de ontzegeling is afgevloeid, hoef ik slechts de stoomgenerator aan te sluiten om de zegelwas te smelten.

Ondertussen heb ik er al 20 broedramen mee gesmolten, een volle lading gesneden darrenraat en nu dus de zegelwas.

3 gedachten over “27 april 2019

 1. Hallo,
  Zijn deze bakken waar de ho ingraten in zitten volledig afgesloten zodat er geen mieren in kunnen komen, of doet u dat op een andere manier?

  Mvg, Edwin

  Like

  1. De bakken sluiten volledig, maar elk jaar zijn er wel een paar beschadigd. Ze zijn niet duur en worden met vijf of tien tegelijk verkocht. Ik had ze uitgezocht op maat van mijn Kempische honingramen. Gewoon een raam mee naar de winkel genomen. Ik bewaar hier tijdens de winter 12 ramen in per bak. Er gaan 9 ramen in als ze verzegeld zijn. Er kunnen geen mieren in. Ook de wasmot kan er alleen in als je ze er zelf bij instopt. Daarom vries ik de ramen voor de winter eerst enkele dagen in.

   Like

   1. Bedankt voor uw reactie, ik zal eens zoeken naar bakken voor mijn maat. Handig als er niets bij kan komen

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s