12 april 2019

De voorbije week is er geen kans geweest om de volken te controleren. Het was simpelweg te koud. Maar het zou geen april zijn, als dit niet snel zou keren. Morgen kans op een lokale sneeuwbui en vanaf maandag weer temperaturen van 15°. Daarna wordt het dagelijks beter volgens de verwachtingen. We zijn ondertussen half april en ik ga niet wachten tot het paasweekend. Het is de bedoeling om de volken tijdens de week er even bij te nemen. Elke dag een paar tussen mijn werk door. Ik vermoed namelijk dat ze dit jaar snel in zwermstemming gaan komen. Bij enkele volken zitten al darren op de raten en bij drie volken heb ik vorige week al een volledig verzegeld darrenraam uitgesneden. Ik plan nu een kleine controle van elk volk om voor het einde van de maand mijn koninginnenkweek te starten.

Vorig weekend heb ik de 4 volken aan het Waterbroek even open gehad en ze hadden al vrij veel honing opgeslagen. Er was echter nog niks verzegeld. Hierna heb ik op een andere locatie met 2 volken dezelfde controle gedaan en hier had een volk de honingzolder nog niet in bezit genomen terwijl het tweede al een deel had verzegeld. De middelste vier ramen waren half verzegeld en de bijen hadden al wasraat aangezet boven op de ramen. Hier heb ik dan ook dadelijk een tweede honingzolder ondergezet.

Het verschil tussen de volken wordt elk jaar genoteerd en ik kweek alleen koninginnen uit de beste volken. Als selectiepunten vind ik drie punten belangrijk. Groot uitwinteren, snelle aangroei reeds bij de wilgenbloei en rustige bijenvolken. Vermoedelijk hangen deze punten zelfs voor een groot deel samen. Een volk dat groot is uitgewinterd, zal ook al snel aangroeien bij de wilgenbloei en een groot volk lijkt me vaak veel rustiger dan kleinere. Net of die bijen andere zaken aan hun hoofd hebben. Ze hebben hun zaakjes blijkbaar goed op orde en zijn niet bang van die grote imker die boven hun kast hangt. Ze denken vast dat die hun niet veel kan maken. Het lijken vaak de kleinere volken die zenuwachtiger zijn. Bij kleinere volken is de verstoring van een controle natuurlijk veel feller. Ze koelen meer af en hebben daarna ook meer werk om alles weer op orde te brengen als de kast weer dicht gaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s