Een kleine kever in de kast…

Bij het openen van de eerste kast vandaag, merkte ik een klein kevertje tussen de plasticfolie en de dekplank. Het bevond zich niet op de ramen, maar ik schrok toch even. Het beestje sprong of viel naast de kast en ik vond hem niet meer. Ik had hem ook maar in een flits gezien. Terwijl er allerlei horrorbeelden door mijn hoofd schoten, zag ik plots een tweede. Deze kon ik dadelijk grijpen en ik stak hem maar in een plastic doosje dat ik wel altijd in de buurt heb. Een bijverschijnsel als je een kleinzoon hebt die voortdurend ‘kriebelbeestjes’ vangt. Dit glanzend blauw kevertje had geen dekschilden die te kort waren. Dus geen kleine kastkever. Bij het openen van de vierde kast kon ik er weer een vangen onder de dekplank. In de kast vond ik niks dat op een infestatie wees en ik was dus vrij gerust. Thuis even de determinatie gedaan en het blijkt om het elzenhaantje, Angelastica alni, te gaan. Een klein kevertje dat op warme plekjes, zoals onder een bladerdek, overwintert om dan in april zijn sexueel leven verder te zetten op elzen en wilgen. Net deze bomen zijn aan de bijenstand zeer talrijk. Ik ben nu weer helemaal gerustgesteld, maar werd toch even wakker geschud. Het zal je maar gebeuren dat je de kleine bijenkastkever aan je eigenste bijenvolken ontmoet. Mijn kevertje is glanzend blauw, heeft lange antennes en volledig dekkkende dekschildjes.dsc_2315

2 gedachten over “Een kleine kever in de kast…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s