Honingoogst

We zijn nu volop bezig aan de laatste honingoogst van het jaar. Alle productievolken zijn moerloos gemaakt en dus ook de varroabehandeling kan aangevat worden. Drie van de tien zijn echter al enige tijd geleden al voorzien van een leggende moer en deze heb ik toen niet behandeld met oxaalzuur. Ik doe dit liever niet als er nog honing moet worden geoogst. Deze drie worden volgende maand dan maar behandeld met mierenzuur. Vier zijn momenteel zonder verzegeld broed en die kan ik nu wel behandelen met oxaalzuur. De laatste drie kan ik pas volgende week behandelen. Want pas 24 dagen na het verwijderen van de oude koningin is alle broed uitgelopen en zitten alle mijten op de bijen. De nieuwe koningin wacht tot dat moment om haar eerste eitjes te leggen en die cellen worden pas na 9 dagen verzegeld. Er kan dus worden verneveld met oxaalzuur tussen dag 24 en dag 33 na het afvangen van de moer.

Vandaag heb ik de eerste stand geoogst. Na het slingeren, heb ik de beste honingramen opzij gezet voor volgend jaar. Mooie jonge wasraat, volledig uitgebouwd en niet beschadigd. De ramen die niet volledig waren uitgebouwd en de ramen die niet waren verzegeld, heb ik vanavond terug gegeven. De enkele verzegelde cellen in die ramen heb ik opengekrabd. Hiermee vul ik dan een honingzolder die onder het volk wordt geplaatst. De bijen maken de cellen proper en slaan alles op in hun broedbak. De honingzolder geeft hierna ruimte om door te hangen, om eventueel nog een deel van het broednest te huisvesten en het zorgt ook voor een kleinere stapel honingzolders tijdens de winter. Tevens zit de wintertros dan ook verder van het koude vlieggat. Deze honingbakken haal ik in maart weg en de ramen worden dan gesmolten. Deze ramen zijn op dat moment volledig leeg. Ze bevatten geen voer, geen broed en ook geen bijen.

Na het geven van wat rook, plaats ik de broedbak op het omgekeerde dak en plaats het kleine vlieggat in de bodem. Ik zet dan een honingzolder op de bodem en deze ontvangt alvast de thuiskomende haalbijen. Dan begin ik met het uithalen van elk raam van de broedbak en dit te besproeien met oxaalzuur. Een 3% oplossing in water. Na enkele ramen heb ik al eitjes gezien en zodra ik de jonge koningin ontmoet, wordt ze gemerkt en geknipt. Terwijl haar merk droogt, besproei ik de resterende ramen. Ik sproei nog even tussen de honingramen van de nieuwe onderbak, op de thuisgekomen bijen en plaats dan de broedbak bovenop. Honingoogst, varroabehandeling en controle van de nieuwe koningin in 1 beurt.

Morgenvroeg omstreeks 5 u bij het eerste licht, begin ik aan de tweede stand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s