Onweer en tuter

Vandaag zijn de hemelsluizen de ganse dag opengebleven. Geen enkele bij die bij zinnen was, zal de kast hebben verlaten. Geen enkele imker die bij zinnen is, opent dan zijn volk. Maar ik moest vandaag een tuter controleren. En niet alleen de tuter, ook een kwaker manifesteerde zich. Er was dus een jonge koningin, pas uit de dop en minstens een andere rijpe dop met een koningin die ook klaar was. Vermits ik geen zin had om morgen een nazwerm te verliezen, moest ik alle doppen opzoeken en openen. Ik vond de open dop en liet nog 2 doppen uitlopen. De andere doppen met onrijpe moeren, heb ik allemaal vernietigd. Elk raam afslaan als elke bij thuis is bij een temperatuur van 22 °C en onweersdreiging, is geen pretje. Het volk werd enorm zenuwachtig, maar het is me gelukt. Nu kunnen de moertjes vannacht de angels kruisen. Er zal dan slechts 1 moer overblijven die binnen enkele dagen op bruidsvlucht vertrekt. Vermits de oude moer al 12 dagen weg is, zal het laatste broed, darrenbroed, uitgelopen zijn binnen 12 dagen. Dan is de jonge moer wellicht al aan de leg, maar er is dan nog geen verzegeld broed. Het ideale moment om een behandeling te doen met oxaalzuur. De honingzolders worden dan weliswaar eerst afgenomen.

Ik verwacht binnen drie weken het einde van de lindebloei en bijgevolg eind juni de laatste honingoogst. Vanaf dit weekend wordt elke moer die ik tegenkom, verwijderd uit het volk. Elke bij die nog van tel is om lindehoning te produceren, is al geboren. Zonder moer is er ook geen larve meer te voeden binnen 9 dagen. Het volk kan zich dan concentreren op de dracht. En vanaf begin juli, is de jonge moer aan de leg en kan  het volk  behandeld worden tegen varroa. Ideaal voor de productie van een gezond volk met een goede kans op uitwinteren volgend seizoen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s