Stoomwassmelter

Ik heb mijn stoomwassmelter nog eens verbouwd. Het eerste prototype had een uitloop naar buiten waar ik dan de wasrecipiënten kon onder plaatsen. Deze was koelde echter te snel af en daar de was uit de stoomtoren kwam, werden tijdens de warmere dagen bijen aangetrokken. Daarom gebruikte ik deze smelter alleen ’s avonds of tijdens de winter. Nu heb ik eigenlijk van enkele oude honingzolders en een broedbak een nieuwe toren gebouwd. In de toren is plaats voor een honingemmer met afsnijkraan.

Na het smelten van de was kan ik de emmer uithalen, het onderstaande vocht aflaten via de kraan en dan de waskoek uit de emmer halen.

Eerst twee honingbakken op een gesloten bodem waar de emmer in past.

Hierboven komt een metalen plaat met centraal afvoergat, mooi boven de emmer.DSC_0070

Hierop weer een honingbak en daarop een koninginnenrooster.DSC_0071 Dit rooster dient om het grootste vuil tegen te houden. Hierop staat dan eventueel nog een honingbak om ruimte te creëren  voor dit vuil boven het rooster en onder de ramen. En dan de broedbak waar ik zowel 12 broedramen als honingramen kan inhangen.DSC_0072 Brokken uitgesneden darrenraat kunnen gewoon op het rooster worden gelegd.

De stoom wordt geproduceerd door een behangafstomer.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s