Voorjaarsoogst

Dit weekend was het weer zalig zomerweer. In de schaduw gaf de thermometer vandaag 29°C aan. En het duurt nog wel een paar dagen. Het was dus het moment om de broedafleggers te maken en de verzegelde honingramen af te halen.

Een tijdje geleden heb ik twee volken verkocht die ik diende over te zetten op een segenbergerkast. Toen de kunststofkasten werden afgehaald bleef ik achter met 24 Kempische ramen die nog veel voer, veel stuifmeel en nog vrij veel, hoofdzakelijk verzegeld, broed bevatten. Ik heb toen de beste ramen samen gehangen in 1 bak met een raam broed uit mijn beste volk. Vermits er nog alleen verzegeld broed was in de overige ramen, hebben ze doppen aangezet op mijn geselecteerd raam. Nu vrijdag heb ik daar zes doppen uitgesneden voor de broedkast en drie doppen laten staan. Deze staan vlak naast elkaar en de eerste koningin die uitloopt zal de overige wel elimineren. Voor de zes doppen heb ik dit weekend nu ook zes apidea’s klaargemaakt.

De wekelijke volkscontrole heb ik nu dus gekoppeld aan het maken van jonge volkjes, de kweek van enkele extra koninginnen en de eerste honingoogst.

Uit elk volk nam ik twee ramen met veel verzegeld broed, en veel stuifmeel. De ramen waren de oudere uit de kast. Wel goed controleren of er ook eitjes aanwezig zijn op die ramen. In de plaats kwamen dan weer twee verse waswafels. De ramen werden afgeveegd als ik de koningin nog niet opzij had gelegd. Dat doe ik namelijk altijd als ik haar tegenkom. Ik laat ze dan pas terug in het volk lopen als ik de controle heb beëindigd. Deze twee broedramen worden dan in een kast gehangen tussen een voerraam en een waswafel. Hiernaast komt nog een sluitblok. Ik leg de moerrooster terug en plaats de broedaflegger hier bovenop. Deze bak loopt nu snel vol met broedverzorgende bijen van de juiste ouderdom.

De twee honingzolders staan nu nog opzij en die worden nu bekeken. Centraal in de bovenste honingzolder bevinden zich de verzegelde honingramen. De bijen op deze ramen heb ik afgeveegd in een emmer. De honingramen die nog niet volledig zijn verzegeld worden dan verschoven naar het midden en aan de buitenkant komen weer nieuwe honingramen. De bijen in de emmer worden dan besproeid met een 3% oxaalzuuroplossing, waarna er in elk apideakastje een koffiebekertje bijen wordt gegoten.

Het is dan tijd om de broedaflegger een eigen bodem te geven en de honingzolders weer op hun plaats te zetten. Het volk is nagekeken: er waren eitjes, vaak werd de koningin gevonden, doppen werden weggehaald en verzegelde darrenramen werden uitgesneden.

Ik heb de bijen uit de emmer die ik overhad, verder nog verdeeld over de broedafleggers en heb ze verder opzij gezet.

De apideakastjes en de verzegelde honingramen heb ik meegenomen naar huis.

Bij thuiskomst moest ik nog het ene volk uit de tuin controleren. Het was 13 u en toen ik in de tuin kwam werd de lucht plots donker.

Gelukkig liep de geknipte koningin vlak voor de kast en was ze nog niet in de kippenren terecht gekomen. Ik heb ze in een knijper even vastgehouden om zo de zwerm een krachtdadig halt toe te roepen. Zeer snel keerden de zoekende zwermers terug en binnen een kwartiertje had ik ze in een nieuwe kast.zwerm1

De 30 honingramen heb ik dan geslingerd en vanavond heb ik de zwerm naar een andere stand gebracht. De verdere afloop van dit drukke weekend laat ik wel weten in een volgend berichtje.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s