13 juli 2017

Nieuwe broedbakken

Kempische kast, red cedar

Gisteren heb ik nog snel even vier broedbakken op Kempische maat gemaakt. Ik heb nog wel wat broedbakken in reserve, maar de planken red cedar bleven daar ook maar liggen. De honingbakken die ik hier al van had gemaakt zijn een plezier om mee te werken. Heffen zeg maar. Red cedar weegt echt bijna niks en het is ook niet nodig om dit hout te verven. Het is echter ook veel zachter en bijgevolg sneller beschadigd. Maar dat is ook zo met een kunststof kast. Met de mallen die ik ooit heb gemaakt, is de combiné snel ingesteld en zijn de delen zo op maat gezaagd. Wat watervaste houtlijm en enkele nagels zijn dan voldoende om ze in elkaar te zetten.

 

Vrije mijtenval, varroatelling

De bijenvolken hebben gisteren ook allemaal de bodemschuif teruggekregen. Binnen drie dagen ga ik dan de vrije mijtenval even controleren. 

 

Oogsttijd in de moestuin

In de moestuin verloopt alles prima. Er is deze keer water uit de lucht gekomen in plaats van uit een gieter en dat zie je aan de planten. Voor de tweede keer deze week weer een emmer bonen geplukt en dat zal zo nog wel even doorgaan.

bonen, draadserre

bonen draadserre

Het plukken van de bonen in de ‘draadserre’ is een plezier op zich. Ze hangen letterlijk boven je neus klaar om te worden geplukt.

Maar ook de courgettes dienen zich nu bijna dagelijks aan en de eerste kolen zijn inmiddels ook oogstbaar.

savooikool

witte kool