20 juli 2017

Honingramen opslaan voor de winter

Om aanvreten van honingramen door de wasmot te voorkomen, zijn er vele methodes in gebruik. Vroeger gebruikte ik een stapel honingzolders in combinatie met een azijnzuurverdamping. Daarna heb ik een diepvriezer vastgekregen in werkende staat en heb ik die gebruikt om de ramen te bewaren. Zodra de winter intrad, zette ik de stroom uit en bleef de vriezer dicht tot het voorjaar. Om de wasmot te vernietigen met haar eitjes en larven moet de vriezer echter niet zo lang werken. Na enkele dagen of weken kan de vriezer worden afgezet.

DSC_1820.JPG

Ik plaats tegenwoordig de raampjes terug in de plastic boxen die ik gebruik voor de honingoogst.

honingoogst.JPG

Er gaan juist 9 volle ramen met wat spekraat in een bak. Spekraat is de raat die is uitgebouwd door de bijen buiten het houten raampje waardoor ze dikker zijn dan bij de aanvang. En 9 ramen passen juist in mijn slinger. Als de ramen zijn ontzegeld met het elektrisch mes, zijn ze terug op hun originele dikte en passen er juist 12 ramen in een bak.

DSC_1821.JPG

En 12 ramen heb ik juist nodig om een honingbak te vullen. Bovenop de ramen stop ik ook nog wel een pakje notenbladeren. Ook deze werken volgens vele imkers prima tegen ongedierte. En het kan zeker geen kwaad. Juli is toch de maand om de notelaar wat op te snoeien. Er zijn dus op dit moment bladeren genoeg.

DSC_1819.JPG

DSC_1822.JPG