11 juli 2017

De honing is nu allemaal geoogst tijdens het voorbije weekend. De opbrengst was wel wat minder dan in 2016 maar ik had erger verwacht. 236 kg tegenover 320 kg vorig jaar. Van mijn 9 productievolken lijkt dat 10 kg minder per kast. Er is echter een groot verschil dit jaar tussen de vier standen. Nochtans liggen ze slechts 3 tot 5 km van elkaar verwijderd. De volken aan het Waterbroek gaven net als vorig jaar meer dan 30 kg. Maar het waren de andere die bleven steken rond 15 kg. Elk volk, ook elke aflegger, krijgt nu in de volgende dagen een honingbak met uitgeslingerde ramen onder de broedbak. Tegelijk wordt het muizenrooster terug aangebracht. Dit voorkomt met het kleinere vlieggat ook de roverij die momenteel op de loer ligt door de magere drachten. De slechtste honingramen worden opgeslagen om later te worden gesmolten. De betere, maar met foutjes, komen onderaan de volken. Ze worden vaak nog wat hersteld door de bijen. En in het voorjaar smelt ik ook hier weer de helft van. De bak wordt dan aangevuld met waswafels en terug bovenaan op een moerrooster gezet. De beste honingramen gaan in de diepvriezer terwijl de lege honingbakken nog nodig zijn voor de varroabehandeling. Hierin past namelijk de Liebigdispenser.