26 mei 2017

Gisteren ben ik begonnen met het scheren van de schaapjes. Spijtig genoeg heeft de stroomgenerator het na 8 stuks begeven. Noodgedwongen dus maar gestopt en vandaag een nieuwe generator gekocht. Ik gebruik de generator aan het waterbroek om de schapen te scheren, de moestuin met een kleine frees te bewerken en om water voor de plantjes uit de beek te pompen. Dit jaar is het zo droog dat ik onvoldoende regenwater heb kunnen opvangen. Dat gaat natuurlijk meestal wel samen met droog weer. Maar ook de waterput is droog gevallen. Ik heb me dus maar een watertank van 1000 liter aangeschaft en die wordt gevuld met water uit de beek. Met de beerputpomp is dit in enkele minuten geklaard. Ik heb dus af en toe wat elektriciteit nodig en daarom de generator. Wellicht ga ik enkele dagen wachten voor de rest van de kudde tot deze hittegolf is gepasseerd. Bij temperaturen van 33 graden wil ik niet in de blakende zon rondlopen.

Ik heb gisteren en vandaag ook weer enkele bijenvolken gecontroleerd. Er zijn momenteel geen honingramen meer die zijn verzegeld. Door de drachtstop en het droge weer hebben ze hun voorraden zelf aangesproken. Nog een geluk dat ik niet had geslingerd. Hongerzwermen waren de voorbije dagen zeer reëel. Maar toen ik gisteren en daarjuist de volken opende, viel het me op dat de honingzolders weer merkelijk zwaarder waren dan vorige week. Omdat ik ze tijdens de late namiddag opende, zaten alle lege cellen van de broedkamer ook nog vol nectar. De koningin kreeg wel telkens nog een handvol ruimte om te beleggen, maar voor de rest was elke uitgelopen cel gevuld met nectar. De bijen zullen’s nachts wel weten wat doen. Al die nectar wordt dan naar boven in de honingzolders getransporteerd. En met deze temperaturen zitten er tientallen bijen op de vliegplank te waaieren om de nectar in te drogen. De honinggeur is tot zeker 10 meter van de kasten te ruiken. Als we nu volgende week een beetje deftig regen krijgen, gaat het nog goed komen met de zomerhoning. Er was al geen voorjaarshoning en ik vrees door de droogte ook voor de lindedracht. Er is eigenlijk zeer veel voorjaarsdracht geweest, maar de groeiende bijenvolken hebben die zelf opgesoupeerd tijdens de droge periode. Ondanks het fantastisch mooie weer voor ons en onze kinderen, zit ik toch te wachten op regen. En veel regen. Maar als ik dan denk aan de maand juni van vorig jaar hoeft dat ook weer niet. We zullen met het weer moeten omgaan zoals het komt. De mens en zijn constructies hebben problemen met het klimaat, maar ik geloof echt dat de natuur wel zal overwinnen. Op de een of andere manier.

Vanavond kreeg ik een telefoontje van een klant. Nogal angstig informeerde ze naar mijn imkerschap. Want ze had een bijennest in haar tuin gevonden. De bijen hadden hun intrek genomen in een nestkastje aan het tuinhuisje. Toen ik haar vertelde dat dit geen bijen kunnen zijn, maar vermoedelijk steenhommels, dacht ze dan maar de brandweer te bellen. Dit vond ik echter ook niet gepast en ik heb haar beloofd om dezelfde avond haar probleem nog op te lossen. Zojuist heb ik het nestkastje meegenomen naar het waterbroek en ze daar een plekje gegeven. Alles beter dan de totale vernietiging. Het was inderdaad een mooi volkje steenhommels.

DSC_1763.JPG

DSC_1764.JPG

DSC_1765.JPG