14 mei 2017

Dit weekend zijn alle plantjes uitgeplant en buitengezet. De bijenvolken had ik vrijdag al gecontroleerd om hiervoor tijd vrij te maken. Alleen het moerloze volk heb ik even gecontroleerd. Er liep een mooie grote moer rond. Even opzijgezet en toen ik zeker was dat er al eitjes waren, heb ik ze geknipt en gemerkt. Dit jaar met een gele stip. Door het ontbreken van broed, had dit volk veel meer tijd en haalbijen om nectar te halen. Het was dan ook het enige volk dat nog een volle honingzolder had. Ze hadden wel nog maar één bak en ik heb er dus dadelijk een tweede ondergezet. In de broedbak hadden ze een zeer grote hoeveelheid stuifmeel opgeslagen in een mooie krans rond het reeds gepoetste broednest. Ondanks het verlies van hun koningin op een ongelukkig vroeg tijdstip, is dit toch zeer goed afgelopen. 

DSC_1751.JPG

Paprika’s, pepers, aubergines, komkommers, tomaten, bloemkolen en broccoli staan nu in de serre. Tussen de tomaten staat nog een emmer met jonge preiplantjes, een rijtje rucola, een stevige plant citroengras en drie jonge tabaksplanten. Deze tabaksplanten zouden insectenwerend zijn in de serre. De boerenkolen heb ik vandaag in potjes geplant. Enkele potjes koriander en basilicum zijn ook al flink in de groei, maar die blijven in de serre.

DSC_1756.JPG

De kuipplanten staan nu buiten.

DSC_1759.JPG

Ook het kruidenhoekje is bijgewerkt.

DSC00686.JPG

De moestuin is nu volledig ingeplant. De eerste spinazie heb ik afgesneden en nieuwe slaplantjes tussen de rijtjes gezet. Het blauwe tonnetje in de achtergrond zit boordevol brandnetel- en slangenwortelgier. Daar heb ik vandaag ook gebruik van gemaakt om de plantjes wat aan te sterken. Er zijn kolen geplant, snijselder, courgettes en paprika’s. De popcornmaïs is nu ook mooi opgekomen.

DSC00688.JPG

DSC00690.JPG

In de draadserre staan nu blauwe en roze aardappelen, winterwortelen, savooien en witte kolen, snijbonen, gele en paarse boterbonen, butternutpompoenen, rabarber, twee jonge vijgenstruikjes, een bijen- en vlindermengsel, een crosneplant, een yakon, een artisjok en een oesterbladplant. Ik heb deze oude plasticserre enkele jaren geleden gekocht en bekleed met allerlei resten gaas om de klimbonen alle ruimte te geven in de hoogte en om knagend wild, vogels en de schapen buiten te houden. Het blijkt een zeer handige manier te zijn om een moestuin te omheinen. De bonen staan op een kleine meter van de rand en met een touw leid ik ze naar boven. Op deze manier worden de zijkanten niet dichtbegroeid. Eenmaal boven stoppen ze echter niet en creëren ze een schaduwdak terwijl de bonen letterlijk boven mijn hoofd hangen te rijpen. Echt een plezier om ze te oogsten.