22 november 2016

We zijn stilaan begonnen met het knotten van de wilgen. Door jaarlijks slechts 25% van de wilgen te knotten, blijven er steeds voldoende wilgenkatjes voor de bijen. Maar de beschikbare wilgenkatjes komen niet alleen van deze knotwilgen. Ook de boswilg is veel aangeplant, naast de krulwilg, de platte wilg en de doorbloeiende wilg. Dit zorgt voor een betere spreiding van de bloei, die met de doorbloeiende wilgen zelfs doorgaat tot september.

De boswilgen werden aangekocht als kleine plantjes bij Natuurpunt. Op het perceel verschijnen ook jaarlijks veel nieuwe wilgen door natuurlijke herbebossing. Dit zijn vaak kruisingen en vermoedelijk voor 50% vrouwelijke wilgen. Maar de vrouwelijke katjes zijn eveneens een geschenk voor de bijen. De platte wilgen en de krulwilgen zijn enkele jaren geleden al als tenen in de grond gezet. Momenteel ben ik bezig met het stekken van de doorbloeiende wilg en een tiental bloeiden dit jaar al. En deze maand zijn er weer zoveel in de grond gestopt. De knotwilgen rondom het  perceel worden om de vier jaar geknot en hebben op dat moment ook meerdere takken die een arm dik zijn en prima kunnen dienen als stookhout. De kleinere twijgen stapel ik dit jaar als takkenmuur.

DSC_1532.JPG

Alvorens de takken weg te slepen, laat ik ze een dag ter plekke liggen. De schapen verwijderen ondertussen de meeste blaadjes en de schors. Dit werkt wel zo gemakkelijk.

DSC_1534.JPG

DSC_1531.JPG

Een gedachte over “22 november 2016

  1. Ik vind hier interessante uitleg en foto’s, kom zeker nog terug
    vriendelijke groet Geert ( ja met wilgen kun je veel doen, mijn opa kon er mooie manden mee vlechten)

    Like

Reacties zijn gesloten.