11 september 2016

September, laatste zomermaand, is de tijd om de voorraad aan te vullen. De overmaat tomaten uit de serre worden verwerkt tot passata. De appels worden verwerkt tot appelmoes en de snijbonen gaan de vriezer in. De moestuin heeft ondanks de natte junimaand toch nog flink wat opgeleverd. Het enige verschil met vorig jaar is de massa onkruid. De netels hebben zich niet laten verdrinken. En vermits ik door het natte weer weinig heb kunnen wieden, ben ik nu een beetje de controle kwijt. Maar ik heb deze zomer geen water moeten geven aan de moestuin en ik heb eigenlijk alleen slakken moeten bestrijden. Oogsten doe ik dan wel met handschoenen aan om niet te worden geneteld. Volgend jaar beter zullen we maar denken.

De liebigverdampers bij de bijenvolken heb ik gisteren ook verwijderd. Ze waren allen droog en de verdamping is dus vlot verlopen. De controle van de varroalade viel me mee, slechts één volk met meer dan honderd mijten. Volgende week nog eens tellen als ik de kasten ga wegen. Ik denk niet dat ik nog veel zal moeten bijvoeren. En begin oktober controleer ik dan nog eens het aanwezige broed. Een afwezige koningin kan ik dan nog vervangen door eentje uit de apideakastjes.