11 juli 2016

Eindelijk is de imkerij voldoende opgedroogd om met de zitmaaier rond te rijden. Nu de netels en distels weer wat onder controle zijn, ziet het er toch beter uit. De zitmaaier stond weliswaar op de hoogste stand en zonder opvangbak. Als we nu binnen een paar weken nog wat mosterd kunnen zaaien, ben ik helemaal tevreden. Ondanks de voorbije wateroverlast hebben de bijenvolken het goed gedaan. De meeste volken hebben nu al een jonge koningin aan de leg. De laatsten dienen deze week uit te lopen.

De segenberger die slechts een rondje met eitjes heeft gekregen heb ik gisteren op de twaalfde dag even bekeken.

DSC_1361.JPG

Ik had het rondje in een slecht uitgebouwd raam gestoken. Dit raam kan nu na deze operatie gans worden vervangen. Aan beide zijden in totaal 5 doppen, allen even oud. Er was gisteren op dag 12 nog geen uitgelopen. In het donorvolk vond ik toen echter zo weinig eitjes en jonge larven dat ik niet kon kiezen waar ik mijn rondje uit stak. Als dit nu alleen maar eitjes waren van 1 dag oud, lopen de doppen zelfs pas uit op dag 15. Ik wacht voorlopig op de tuter en open dan de andere doppen.

De volken die vorige week pas hun koningin hebben afgegeven, mogen deze niet meer zelf vervangen. Vermits ik het volgend weekend de honingzolders allemaal verwijder is dit niet meer nodig. Ik heb dan een simpeler en snellere manier om een nieuwe koningin in te voeren. Op een krant plaats ik dan een apideakastje om ze te verenigen. Eerst worden alle doppen natuurlijk verwijderd. De invoer van een leggende koningin op deze manier gaat bijna steeds probleemloos. Begin augustus zou dan elk volk een leggende moer moeten hebben. Ze zijn dan allemaal in de vroegzomer even broedloos geweest en behandeld met oxaalzuur tegen de varroamijt. Een late zomerbehandeling met mierenzuur doe ik pas in september.

2 gedachten over “11 juli 2016

  1. Beste Eugeen,
    is het absoluut noodzakelijk om bij het uitlopen van een nieuwe moer (tuter) , de andere doppen te openen (ik vermoed dat je daarmee wil zeggen : kapot maken van de pop) ? Of doet de uitlopende moer dat zelf? Of is er kans op zwermen?
    vriendelijke groeten, jean-luc

    Like

  2. Ik maak de resterende doppen open en maak de poppen kapot. Een paar eveneens rijpe moeren mogen inlopen. Zij vechten het dan tijdens de nacht zelf uit. Niet altijd bijten ze de resterende doppen uit en dan gaat het volk zwermen met de onbevruchte koningin. Dit zijn dan nazwermen.

    Like

Reacties zijn gesloten.