15 juli 2016

De eerste zomerhoning is opgehaald. Op de eerste stand uit 2 volken 53 kg. Dat vind ik ruim voldoende. Vanmorgen om 6.00u heb ik de ramen één voor één uitgehaald en de bijen afgeborsteld. In afgesloten plastic bakken neem ik de ramen mee naar huis om te slingeren. Ik hef niet graag een volle Kempische honingzolder en het tweede voordeel is ook dat er nooit een honingbak per ongeluk ergens wordt neergezet, waardoor de ramen besmeurd worden. Het volk heeft alleen een wolkje rook gehad voor het vlieggat en dankzij de ochtendkilte blijven de bijen rustig.

 De 60 ramen heb ik geslingerd tijdens de voormiddag. Met een elektrisch mes ontzegel ik de ramen en ondertussen worden er 9 ramen geslingerd. Hiervoor heb ik vorig jaar de slinger gemotoriseerd. De honing wordt niet gezeefd maar rechtsstreeks in een inox emmer opgevangen.

DSC_1363.JPG

Deze wordt overgegoten in een inox rijpervat om de wasdeeltjes te laten opstijgen.

DSC_1364.JPG

De volgende dag laat ik de reeds zuivere honing door de dubbele zeef lopen in plastic zakken. Dit gaat nu veel vlotter en de zeven raken ook niet verstopt.

DSC_1365.JPG

De plastic zakken zijn oorspronkelijk bedoeld om in grootkeukens vlees te garen en dus voedselveilig. Ik koop ze per 100 in een groothandel voor de horeca. Ik gebruik zakken die ongeveer 15-16kg honing kunnen bevatten en plaats ze dan in een afgesloten honingemmer. Door de plastic zak blijven de emmers proper en als nieuw. De honing wordt niet geroerd in dit stadium en kristalliseert bijgevolg in de zak. Door nu een emmer met gekristalliseerde honing au bain-marie te verwarmen op 35-40°C, kan ik deze weer vloeibaar krijgen. Maar alvorens hem te verwarmen, open ik de zak even en krab met een spatel de bovenste harde schuimlaag weg. Deze schuimlaag bewaar en gebruik ik zelf voor het bakken van brood. Na een dag verwarmen giet ik de zak dan in een vat met afsnijkraan en roer een tiental minuten met de Rapido-roerder. Na 24 u kan er worden afgeschuimd. De dertig potten die dan worden gevuld voor de verkoop zijn slechts minimaal  blootgesteld aan de lucht en de honing bevat zo nog veel van zijn aroma’s. Ik ent geen honing en verkoop gedurende het jaar de honing zoals hij is verzameld door de bijen. Soms vloeibaar, soms bikkelhard, soms grof gekristalliseerd en soms fijn smeuïg. Iemand die maar één soort gestandaardiseerde honing wenst, kan zich perfect bevoorraden in gelijk welk warenhuis. En dan nog voor een fractie van de prijs.