19 juni 2016

DSC_1297.JPG

De oude korf heb ik bedekt met een plastic zak en op de kruiwagen gezet om hem te beschermen tegen de hedendaagse wateroverlast. In elk geval staat hij klaar om binnen enkele dagen te vervoeren naar de andere stand waar hij onder dak staat.

DSC_1294.JPG

Als ze de koningin aanvaarden, kunnen ze binnen enkele dagen hier vertrekken. Ik veronderstel dat ze uit de moerloze apidea’s kwamen en bijgevolg zal een oude leggende koningin wel geen probleem zijn.

DSC_1295.JPG

Vermits ik ze heb afgeslagen, hadden ze geen honing bij en daarom heb ik ze dadelijk gevoerd met een suikeroplossing in de verhouding 1:1. Een echte zwerm neemt natuurlijk zijn voorraad honing mee en dient pas na enkele dagen te worden gevoederd. Hier gebruik een honingpot van 1L met drijfkurken onder de korf.

DSC_1301.JPG

Twee apideakastjes kregen vandaag ook een opzetbakje met nogmaals 5 raampjes.

DSC_1302.JPG

Deze raampjes werden voorzien van een strookje wasraat.

DSC_1303.JPG

Het onderste broedkamertje heeft reeds 5 uitgewerkte raampjes.

DSC_1304.JPG

Bovenaan staat een voerbakje met wat deeg om slechte vliegdagen te overbruggen.

DSC_1305.JPG

Het resultaat in een appelboompje. Deze laagstammen leveren eveneens de nodige schaduw voor de kastjes.

In de serre is nu duidelijk dat de passievrucht eenhuizig is. Regelmatig zag ik wel hommels de serre invliegen om op de bloemen te foerageren en er zijn al tientallen vruchten zichtbaar .Vermits deze plant een zaailing was die is ontstaan op mijn composthoop uit weggegooid fruit, heb ik goede hoop op de kwaliteit van de vruchten.

DSC_1292.JPG

De schapen doen het ondanks de wateroverlast zeer goed. De nieuwe bok met onverwant bloed is ook gearriveerd. Een zeer mooi boklam. Maar ik denk dat hij nog niet beseft dat hij in de herfst zo maar eens even een harem van 13 ooien ter beschikking heeft. Waarschijnlijk gaan niet alle jonge ooien gedekt worden maar hij zal zich toch niet vervelen.

DSC_1300.JPG