18 juni 2016

De wekelijkse controle van de bijenvolken is weer gedaan. De vier verzamelbroedafleggers hebben allen een leggende koningin. Twee waren opgestart als 12 ramer en deze hebben ondertussen al een honingzolder gekregen. De twee die waren opgestart als zesramer, zitten al op 11 ramen en zijn toe aan de twaalfde waswafel.

De productievolken leveren deze maand hun koningin in voor een nieuwe. Slechts de twee beste volken met een blauwe koningin mogen deze behouden om in te winteren. Vandaag heb ik de zevende koningin verwijderd. Na 10 dagen worden dan alle doppen gebroken en krijgt het hopeloos moerloos volk eitjes van mijn beste volk. Dit is een groen gemerkte en dus twee jaar oud. Ook dit volk moet nog haar koningin wisselen, maar dit gebeurt al allerlaatste na de laatste honingoogst. En hiervoor gebruik ik een apideakastje met één van haar dochters. En dan nog het beste apideakastje.

Van de 15 opgestarte apideakastjes zijn 12 volkjes moergoed. De vroegste hebben reeds vijf raampjes uitgebouwd en ze krijgen een extra opzetbakje met weer 5 raampjes. De kastjes kregen eerst een opzetvoerbakje en 2 nieuwe raampjes op de plaats van het originele voerbakje zodra de drie raampejs waren uitgewerkt.

De drie apideakastjes die moerloos waren, heb ik eergisteren afgeslagen. Gisterenavond vond ik ze allemaal samen in een grote tros. Althans dat was een mogelijkheid. Ik heb de tros toen alvast in een oude korf gestort. Vandaag waren ze goed ingevlogen op de korf en vermits na controle bleek dat geen enkel volk een zwerm had afgegeven, moesten het wel de apideabijen zijn. Ik heb geen kast op overschot voor deze moerloze ‘zwerm’ maar toch wens ik hier nog een testje mee te doen. Ik had namelijk nog de oude koningin van de moerloos gemaakte productiekast in mijn zak en heb ze in het kluisje met een deegprop in de korf gehangen. De korf krijgt morgen wat voer om raat te kunnen bouwen en we zullen dan wel zien of ze de koningin bevrijden en aanvaarden.