30 juni 2015

Een dag voor de hittegolf die we ons nog wel even gaan herinneren, heb ik besloten om alle volken te controleren. Beter bij 25 graden dan bij 35 graden, dacht ik. Alle 14 kempische kasten heb ik nagekeken. De darrenramen heb ik allemaal verwijderd en tevens een raam met voer. De productievolken zonder darrenraam, gaven twee voerramen. Dit waren volken die al een nieuwe koningin hadden en bijgevolg geen behoefte meer aan een darrenraam. In de plaats heeft elk volk nu twee waswafels gehad.

Blijkbaar dien ik ook volgend weekend weer verzegelde honingramen uit te halen om plaats te maken in de honingzolders. Ze hadden nu op slechts één dag weer wat ramen verzegeld. Nogal logisch dat men de honing kan ruiken als men langs de kasten passeert. Terwijl de lindebomen volop bloeien, is ook de tamme kastanje en de liguster begonnen. De bramen zijn ook nog niet ten einde en de distels moeten nog beginnen. Om het werk van de bijen iets te vergemakkelijken, heb ik gisteren bij alle productievolken de vliegopening gans open gezet en de bodemschuif volledig verwijderd. De vliegplanken zitten vol ventilerende bijen. In de broedbakken zat gisteren in de loop van de namiddag zoveel waterige nectar dat ik echt moest zoeken om nog eitjes te vinden. Wellicht is elke lege, pas gepoetste cel een wedstrijdje waard. Wie eerst komt, eerst maalt. De haalbijen met hun nectar of de koningin met haar eitje. Gedurende de nacht hebben de bijen dan wat tijd om alle nectar naar boven te transporteren in de honingzolders. Wellicht legt de koningin aan een hoger tempo tijdens de latere uurtjes van de nacht, als er weer wat plaats is. Met deze droge, hete weersomstandigheden, verwacht ik veel verzegelde honingramen tegen zondag.

Momenteel heb ik vier koninginnen klaar in een apideakastje. Zondag ga ik dan bij het afhalen van de honingramen, deze afborstelen in een emmer en de bijen behandelen met oxaal. Met een leggende koningin en 2 kg bijen maak ik dan nog enkele schudzwermen. De voederramen die gisteren zijn afgehaald, worden gebruikt voor deze kunstzwermen. Momenteel zitten deze voerramen in de vriezer ter ‘ontsmetting’. Wasmotten en varroamijten overleven dit niet. Met een extra voerbak en suikerwater moeten dit nog overwinterbare volkjes worden.

In de moestuin heb ik vandaag de tuinbonen en de peultjes volledig geoogst. De sugarsnaps zijn voor binnen enkele dagen. Op die plaatsen kan ik dan iets anders zetten, vermoedelijk Chinese kool en paksoi. Althans als we wat regen krijgen volgende week, want de waterput geeft momenteel maar enkele emmers per dag meer.