Honingdauw

Gisteren toch even een leuke verrassing bij het slingeren. 34 ramen had ik uitgehaald met een uiteindelijk vochtgehalte van 16,5%. Dit was prima, maar de kleur was wel erg donker. De smaak daarentegen is top. Dit lot bevat wel erg veel honingdauw. Ik heb aan de bijen gevraagd waar ik dit aan te danken had. Ze zoemden me toe dat de zoete honingdauw letterlijk van de bomen droop en ze er niet aan konden weerstaan. ‘Het leek of er engeltjes op onze tong piesten.’, voegden ze er nog aan toe. Nu weet ik wel beter en geloof niet meer in engeltjes. Maar dat dit niet elk jaar voorkomt in onze regio, weet ik ook en daarom apprecieer ik dit nog meer.

Als de omstandigheden dit toelaten, produceren boombladeren en sap zuigende insecten zo veel suikers dat dit letterlijk van de bomen druipt. Ook de bijen kunnen dit niet weerstaan. Mensen kennen dit verschijnsel als ze hun wagen onder een rij lindebomen parkeren. De honing die ik gisteren heb geoogst, is dan nog wel geen ‘Tannenhonig’ of ‘Waldhonig’ en is zeker geen ‘Zementhonig’, maar de kleur en de aroma’s komen wel in de buurt. Ik ben eens benieuwd naar het resultaat als deze honingdauwhoning uiteindelijk wordt opgepot.