Hittegolf

Dit is even schrikken om 9uur ’s avonds.

Deze ecokast heeft wellicht al besloten om te zwermen. Tenminste als ze het morgen niet te warm vinden. Controle van de andere ecokasten gaf volgend beeld:

ecokast, hittegolf, baardvorming

ecokast, wit, geen baardvorming

Het is wel opvallend dat het steeds alleen de groene ecokasten zijn die baardvorming vertonen. Ook tijdens de vorige warmteperiode was me dit al opgevallen. De tweede foto met de groene ecokast is die van de zwerm van vorige maand. De tweede broedbak is voor de helft uitgebouwd en ik ga ze dus een derde geven. De eerste groene ecokast heeft dit jaar niet gezwermd en staat al op drie bakken. Ik ga deze toch een vierde geven, alhoewel ik verwacht dat ze morgen zwermt. De vierde bak geef ik alleen als ik morgenvroeg bij het eerste licht hiertoe de kans zie. De bijen zouden wel wat meer binnen de kast moeten zitten om dit zonder ongelukken klaar te spelen. Niet voor mij, maar voor de bijen zelf die anders massaal geplet dreigen te worden. Een extra lege bak onderin geeft het volk iets meer kans om door te hangen bij deze temperaturen. Indien ze hem niet meer uitbouwen, hebben ze er op die manier toch nog iets aan. Een andere mogelijkheid is om morgenvroeg de bakken iets naar voor te verschuiven op de bodem. Hierdoor vergroot de vliegopening tot een spleet over de ganse breedte en is er meer circulatie mogelijk. Anderzijds gaat het om een ecokast en geen productiekast. Een holle boom kan ook niet plots zijn vliegopening vergroten. Bijgevolg ga ik dit niet toepassen. Ook de isolatie ga ik niet à la minute veranderen. Is een volk te groot geworden voor een bepaalde holte moeten ze zwermen volgens de eigenheden van de honingbij. Het onderzetten van een nieuwe broedbak gebeurt enkel om als imker te kunnen profiteren van hun overproductie. Dit gaat weliswaar niet gepaard met een grote verstoring van het volk, maar het is toch ook niet echt natuurlijk.