28 december 2014

Gisteren na de sneeuwbui de vliegspleten verder geopend aan de Kempische kasten. Hierdoor kunnen de bijen tijdens de mooiste momenten de dode bijen beter opruimen. En dan is er betere verluchting mogelijk. Doorheen een sneeuwlaag op de vliegplank kan er wel worden verlucht, maar niet door een aantal dode bijen die op een rijtje achter de schuifjes liggen. Het zijn er vaak minder dan tien, maar ze kunnen wel het vlieggat blokkeren. Nu zullen ze wellicht geen zuurstofgebrek krijgen vermits de bodemschuif in open stand blijft staan, maar een aantal lijken voor een ventilatieroostertje zal de gezondheid toch niet ten goede komen.

Kempische kasten, winterrust

open vliegspleet, Kempische kast

In de serre doet de verwarming haar ding.

Verwarming serre

Het simpele werkhuiskacheltje slaat regelmatig aan en wordt geregeld door de sturing op de achtergrond. Deze sturing kan zowel voor verwarming als voor koeling worden gebruikt. Ik heb ze ingesteld op 5 graden en met de isolatiefolie in de serre erbij lukt dit prima. De binnen-buitentermometer met minimum en maximum geeft me hierover uitsluitsel. Dit zijn de waarden van deze morgen.

serreverwarming, binnentemperatuur, buitentemperatuur

serre, winteropslagplaats

De serre herbergt natuurlijk de vorstgevoelige planten, maar daarnaast gebruik ik ze in de winter om van alles te stockeren. Hoe meer ik het serrevolume volstouw, hoe minder lucht ik dien te verwarmen.