Opbrengst van de ecokast in de Kempen

De ecokast die eind november is vrijgekomen wegens een volksverdwijning Huilen heb ik volledig ontmanteld en dit geeft me een idee van de mogelijke opbrengsten die met deze kast mogelijk zijn. Het volk zat op twee uitgewerkte bakken en volgens het zicht door de achterruit, was de bovenste bak vol met honing. Die bak woog ook 7,5kg zwaarder dan de onderste bak. Eerst en vooral heb ik het vliegengaas op de bovenste broedbak in de vriezer gestopt om de propolis te oogsten. De volgende dag heb ik hierdoor 30g zeer zuivere propolis bekomen. Dit is juist voldoende om 100 ml tinctuur te maken van 3%. Dus 10 flesjes van 10 ml om mezelf en familie te voorzien.

De bovenste bak heb ik dan uitgesneden en de honing geoogst. Na filteren en klaren heb ik 12 potten kunnen vullen, dus 6 kg honing. Alvast voldoende om mezelf gedurende 6 maanden van lekkere honing te voorzien.

En als laatste had ik ook nog 2 uitgebouwde bakken met mooie was. Na zuiveren hou ik hier 1,600g was aan over. Deze was is volledig zelf gemaakt door de bijen en bijgevolg zuiverder dan uitgebouwde wasplaten. Ik ga hem dus niet mengen met mijn andere was, doch gebruiken voor de aanmaak van wat handcrème en lippenbalsem.

Misschien kan ik niet echt spreken van een opbrengst vermits het volk zelf verdwenen is. Maar dit volk had me een zwerm gegeven die volgend jaar een productie zal geven. Ook met mijn Kempische kasten werk ik trouwens op die manier. Ik maak een jong volkje van mijn productievolk en laat ze dat eerste jaar hun bak uitbouwen. Het tweede jaar produceert dat volk dan honing en het oude volk hoeft dan alleen nog maar te dienen als reserve.