28 september 2014

De laatste Kempische kasten heb ik gisteren afgesloten voor de winter. De vlieggaten staan klein en de voederbakken zijn verwijderd. Onder de voederplank heb ik een nieuw vel plastic gelegd. Hierdoor gaat het openen begin december, om te druppelen met oxaalzuur, veel vlotter.

De kastanjes en de noten beginnen ook te vallen en ik heb al een flinke portie opgeraapt. Lekker voor de TV ’s avonds.

kastanjes en noten

De noten van vorig jaar die nog overgebleven waren, heb ik vorige week ook tot lekkere olie geperst.

oliepers

Ik had toch nog een halve liter. Na het persen wordt de olie niet gezeefd, maar laat ik hem klaren door bezinken.

notenolie

Het bezinksel gebruik ik bij het bakken van het brood. Op een halve kg bloem doe ik zo een koffielepel van dit bezinksel dat nog zeer veel olie bevat. Maar her bevat vooral veel smaak.

broodjes, zondag

Op zondag bak ik meestal broodjes in plaats van een brood. Ik gebruik voor het brood en de broodjes hetzelfde recept, maar varieer wel in de soorten bloem die ik gebruik. Soms wit, soms bruin, vaak meergranen, soms spelt en soms bestrooid met zaadjes.

Deze namiddag nog een fietstocht gedaan rond de Paalse Plas. Het weer was prima. Toch maakt de natuur zich op voor de herfst. Ook de watervogels beginnen samen te troepen.

canadaganzen

kuifeenden

Fuut

We zagen vandaag canadagansen, futen, kuifeenden, wilde eenden en meerkoeten.