De moestuin: een stand van zaken

De aardappels zijn gerooid. Deze vroege aardappels van het merk Gloria bewaren niet zo lang, maar het is wel een lekkernij: die eerste verse patatjes. Twee kilo gepoot op 5 april leveren op 5 juli zo 75 kg eetaardappels op. Late bewaaraardappels heb ik dit jaar niet gezet maar misschien voorzie ik volgend jaar wel een groter veldje. Ik zet ze volgend jaar sowieso op een andere plek. Dit jaar had ik de aardappels op ruggen gepoot en dat is enorm goed bevallen. In plaats van aan te aarden, had ik plantruggen gemaakt voor het planten. De waterafvoer na regen is veel beter en ook de opbrengst is beduidend hoger. Ik heb het veldje nu terug proper geharkt en twee rijen struikbonen gezaaid. De rest heb ik ingezaaid met phacelia voor de bijen.

In de moestuin kan nu dagelijks worden geoogst. Koolrabi, warmoes, sla, andijvie, rode kool, roodlof, rucola en radijs. Weldra ook uien, sjalotten, knoflook, knolvenkel, wortelen en bonen. Later volgen dan nog andere kolen zoals savooien, witte kool, spruiten, palmkool en ook nog pastinaak, rapen en rode bieten. Bijna niet te geloven wat er kan op een stukje grond van 24 m². En zodra er iets vrijkomt, wordt er terug gezaaid of geplant.

Op de composthoop staan enkele pompoenplanten en in het zonnebloemveld enkele courgettes. De eerste babycourgettes zijn al geoogst.

Thuis heb ik dan nog de serre met de eerste rijpe tomaten. Ik heb meerdere verschillende soorten gezet. Zowel grote vleestomaten als kleine aperitieftomaatjes. En de komkommerplanten leveren nu al meerdere stuks per week. Sla, andijvie, knolvenkel en struikbonen heb ik overal tussen gezet. Ondanks het late moment heb ik toch nog augurken gezaaid en deze kunnen volgende week al worden geplant.