7 juli 2014

Eergisteren ben ik dan begonnen aan de medeproduktie van dit jaar. Alle materiaal dient op voorhand degelijk te worden ontsmet. 

mostvaten

De mostvaten staan klaar en de roerder. 

overrijpe bananen

koken bananen, medeproductie

De overrijpe bananen worden gekookt en na uitpersing wordt het kookvocht bij de most gevoegd. Dit is zo ongeveer het enige fruit dat na koken geen smaak overbrengt. Het geeft wel de nodige ‘body’ aan de mede.

honing, zonnewassmelter 

De honing die ik gebruik is afkomstig uit de zonnewassmelter. Alle oude ramen die gedurende het jaar met de zonnewassmelter worden gesmolten, geven naast de was ook nog een deel ‘honing’ vrij. Het is natuurlijk geen echte honing volgens de letter van de wet, maar het is ook een oplossing van allerlei soorten suikers, nectar, propolis, stuifmeel en was. Zelfs het vochtgehalte is 17.5%.

vochtigheidsmeter, dichtheidsmeter

Ik vind de mede die ik hiervan al enkele jaren produceer zeer lekker. Dit jaar koos ik weer voor een halfdroge mede.

De honing en de andere benodigdheden

medeproduktie 

worden toegevoegd na zorgvuldig af te wegen. 

weegschaal, medeproduktie

De most dient nu gedurende 10 uur te worden gesulfiteerd vermits ik de honing niet kook. Hierdoor zou er te veel smaak verloren gaan. Het sulfiet zorgt er wel voor dat de eigen wilde gisten uit de most worden vernietigd. Na deze 10 uur voeg ik enzymes zoals amylase en pectinase  toe om de restbestanddelen verder af te breken om deze ook te kunnen vergisten. Deze enzymes werken gedurende 4 uur in op de most en dan wordt de most gefilterd en goed van zuurstof voorzien tijdens het overgieten in de vergistingsvaten.

filteren most

De flessen worden geënt met de gist en op een warme plaats gezet, liefst 20-25°C.

gist, medeproduktie

gistingsflessen, medeproduktie

De kleine fles moet dienen om de twee grotere te kunnen bijvullen na de eerste overheveling.