4 juli 2014

Vanmorgen de kastcontroles gedaan vermits er voor de volgende dagen onweer en stortbuien worden voorspeld. De controle was slechts zeer summier en zodra ik eitjes zag, deed ik de kast weer dicht. Binnen 14 dagen verwijder ik alle honingzolders en begin ik met de zomerbehandeling tegen varroa. Een telling vorige week leverde gemiddeld 10 mijten op na 3 dagen. Dit is veel beter dan vorig jaar, maar dit jaar zijn alle volken in mei en/of juni ook even broedloos geweest tijdens de wisseling van de koninginnen. Alle kasten hebben ondertussen een nieuwe koningin van 2014. Slechts één kast had geen eitjes. Deze was moerloos geworden. Om zeker te zijn had ik een raam met eitjes uit een andere kast ingehangen. Ze hadden hier mooie doppen op aangezet en bewezen hiermee dat ze zelf geen koningin meer hadden. Bij controle van de apideakastjes was er echter een bakje klaar om te zwermen. Natuurlijk kan de koningin niet mee door het roostertje, maar de tros hing deze namiddag buiten aan het kastje. Ze hebben ondertussen ook  al 10 apidearaampjes vol broed en het gebruik van deze koningin kon echt niet meer wachten. Ik heb dan maar de doppen uit de moerloze kast gebroken en het apideakastje met een stuk krant verenigd. Eerst heb ik een stuk uit het plasticfolie gesneden, iets kleiner dan het apideakastje. Dit kastje met zijn opzetstuk heb ik dan simpelweg ondersteboven op een stuk krant gezet. De raampjes komen echt niet los bij deze handeling. In de krant zijn enkele sneden gemaakt met een zakmes om de toegang iets te vergemakkelijken voor de bijen. Het geheel heb ik dan bedekt door er een broedbak omheen te zetten.  Volgende week zal ik eens controleren of ze in de onderste bak al aan de leg is. Het apideakastje blijft nog drie weken staan om alle broed de kans te geven uit te lopen en zich bij het onderste volk te voegen.