3 juli 2014

Vandaag de wintervoeding voor de bijen gaan halen. ApiGold siroop zoals de voorbije jaren. De firma Amelunxen uit Soest, Duitsland, leverde de siroop vandaag in Bilzen. In een gezamenlijke groepsaankoop werd er meer dan 10.000 kg siroop aangeleverd en bijgevolg was de prijs slechts 0.74 euro per kg. 

ApiGold levering, groepsaankoop 

Zelf heb ik mijn voorraad laten vullen in tonnen van ca. 30 kg. Ze zijn in voedselveilige kunststof en hermetisch afsluitbaar. Eens thuisgekomen heb ik de deksels er los op gelegd en pas morgen worden ze terug gesloten. De siroop is nu nog zo warm dat de tonnen anders bij afkoelen zo krimpen dat ze niet meer zijn open te krijgen. Een tonnetje van 30kg is nog goed te heffen en aan de stand vervang ik het deksel door een exemplaar met een afsnijkraan. Ik leg het tonnetje dan plat op een houten bok en kan zo makkelijk met een maatbeker van 2 liter elk voerbakje snel vullen. Als een vol recipiënt gesloten blijft, is de bewaartijd vijf jaar. Dit is nu het derde jaar dat ik deze suiker gebruik en ben zeer tevreden van het resultaat. Vorig jaar heb ik er ook de jonge volken mee doen opgroeien met prima gevolg. Maar dit jaar is de levering te laat gekomen voor hen. Vermoedelijk heb ik nu dus wel wat overschot, maar dat kan dan de volgende jaren nog dienen.

wintervoeding,apigold