30 juni 2014

wildvraat ree

 

Af en toe heeft een ree wat schors nodig van de vuilboom of sporkenhout. Als het dan gaat om een nog jonge plant, kan ze nog wel eens worden beschadigd. Maar gelukkig is er al nieuwe wortelopslag en ik heb gisteren ook de reebok gezond en wel zien rondhuppelen.

Ecokasten, dekkende beits

De nieuwe ecokasten zijn bijna geverfd met een dekkende beits. Op het dak ligt roofing en de bakken heb ik aan elkaar en aan de bodem vastgezet met nicotklemmen. De bakken worden af en toe weggehaald en nieuwe ondergezet. Ook de bodems worden jaarlijks vervangen. Alleen het dak blijft in gebruik en daarom heb ik de daken maar genummerd.

ecokast, kastnummer

Bij de vervanging van mijn weegschaal in de praktijk, bleek het inox weegblad net voldoende om 2 daken van een bescherming te voorzien.

ecokast, inox dak

De eerste aardappelen zijn zojuist gerooid. Ik schat dat ik in totaal ongeveer 75 kg kan oogsten. In de plaats heb ik nu prinsesbonen geplant. Deze kunnen nog wat stikstof aan de grond toevoegen. Als de bonen dan zijn geoogst, zaai ik nog wat mosterd op het perceeltje. Volgend voorjaar zaai ik er dan phacelia. En waar de phacelia nu staat, komen volgend jaar de aardappelen.

De eerste honingoogst is ook binnen. Het voorbije weekend heb ik alle totaal verzegelde honingramen uitgehaald en vervangen door uitgewerkte honingramen. Ik heb nu de nieuwe ontzegelstand kunnen uitproberen en de gemotoriseerde slinger.

honingslinger

ontzegelstand

De ontzegelstand heb ik zelf gemaakt van twee transportbakken. De onderste is voorzien van een afsnijkraan en de bovenste kreeg een steunlat voor de ramen en een geperforeerde bodem. Met een electrisch ontzegelmes werden de ramen in een recordtijd ontzegeld en daarna in de gemotoriseerde slinger gehangen. Op een kleine twee uur had ik zo 45 kg honing geslingerd. Uit de onderste ontzegelbak heb ik nog 5 potten honing kunnen halen en de droge wasresten zijn in de zonnewassmelter gekieperd. De geslingerde honing is eerst door een dubbele zeef gegaan en de volgende dag afgeschuimd. Hierna is de honing via een puntzeef in de uiteindelijke rijper gegoten. Na twee dagen worden dan de potten gevuld. Ik ben niet van plan om van deze voorjaarshoning een crèmehoning te maken en bijgevolg wordt hij niet geroerd. De eco-honing die ik volgend jaar hoop te oogsten, wordt zelfs niet geslingerd om zoveel mogelijk contact met zuurstof te verhinderen. Ook bij het smeuiig roeren wordt er zuurstof in de honing gebracht. En ook  het water uit de omgevende lucht wordt aangetrokken door de honing. Dit zijn eigenlijk degeneraties van honing en ik wens in de toekomst mijn honing zo puur mogelijk te houden. Maar toch ga ik dit jaar nog een proefje doen. Van de honing die ik nu dadelijk oppot, ga ik een pot invriezen. Een tweede pot plaats ik buiten op de veranda om alle temperatuurswisselingen te ondergaan, een derde pot plaats ik gewoon in de woonkamer en de rest van de voorraad gaat in de kelder bij een temperatuur van 12 à 15 °C. Rond nieuwjaar zou ik op deze manier zelfs vier verschillende smaaksensaties kunnen bekomen. De ingevroren pot moet na ontdooiing het meest de verse honing benaderen. Ik ben eens benieuwd.

En volgend weekend begin ik aan de medeproduktie van dit jaar. Alle ingrediënten staan klaar, zelfs de bananen zijn al bijna zwart gerijpt. Ik moet alleen nog de mostvaten hygiënisch zuiver maken. Van het ganse proces zal ik een fotoreportage proberen te plaatsen.