7 mei 2014

Vorig weekend zijn de bonen in de moestuin bezweken. Het was zaterdagmorgen iets te koud! De aardappelen zijn gevrijwaard gebleven, maar deze staan ook iets meer beschut. Ik heb ondertussen al nieuwe bonen gezaaid in de serre en die zullen binnenkort de open plek wel opvullen. De eerste spinazie kan worden geoogst in het weekend. Die open plek zou ik willen opvullen met knolvenkel. De tomaten in de serre doen het goed op drie na. Deze missen namelijk alle drie een groeitop. Na het eerste bloemscherm wordt de plant niet meer groter. Ik ben nog steeds aan het twijfelen om deze planten gewoon te rooien en nieuwe te planten. Wellicht is dit de beste oplossing. Vier of vijf trossen op een later tijdstip zijn wellicht beter dan één vroege tros.

Daarstraks heb ik een tweede ecokast gekocht en de buitenkant heb ik zojuist gebeitst. Vermoedelijk wordt deze aan het Waterbroek geplaatst. Voorlopig als zwermval en wellicht plaats ik er eind juni een kunstzwerm in.

De verzamelbroedafleggers van de oude volken hadden enkele doppen opgeleverd die in de couveuse waren geplaatst. Spijtig genoeg is het voorbije weekend door een wolkbreuk met waterschade in de recovery, mijn couveuse een ganse dag afgekoeld. Hierdoor zijn vijf koninginnen in de dop afgestorven. De twee die zijn uitgelopen, hebben een voorlopige thuis gekregen in een apideakastje. Na een maand kunnen ze worden gecontroleerd op hun eileg, worden gemerkt en geknipt. Maar wellicht hebben we binnenkort weer enkele doppen van de broedafleggers die ik volgende week ga maken.

De bloei van de drachtplanten blijft voorlopig zeker drie weken voor op schema. De paardenkastanjes zijn praktisch uitgebloeid en de acacia is volop begonnen. Met de regen van de volgende dagen voorspelt dit niet veel goeds. Net zoals tijdens vele voorbije jaren verregent de bloesem op enkele dagen en is de acaciadracht compleet verloren voor onze bijen. Het slechtste nieuws vind ik persoonlijk dat ook de Amerikaanse vogelkers en zelfs de linde al begint met de bloesemaanzet. Aan dit tempo zullen de maanden juli en augustus hongermaanden worden voor onze bijen. En net dan beginnen ze aan de opbouw van de winterpopulatie. Maar dat zullen we dan wellicht pas volgend jaar weten.