2 mei 2014

Gisteren in de ochtendmist trof ik deze zwerm aan.

zwerm

Het scheppen ging vlot. De zwermkast die ik hiervoor heb gemaakt, werkte prima. Deze zwermkast moet ook dienen om ramen te vervoeren en als transportkistje voor bijen.

zwermkist

De zijkantjes zijn gemaakt van gaas om voldoende verluchting te voorzien. Dit heb ik zo voorzien vermits de bodem dicht is. Handig om voerramen te vervoeren zonder druppen. De eventuele afsluiting van de zijkanten gebeurt met 2 plaatjes isomo. De bijen die binnen willen, proberen wel dwars door deze isomo te knagen. Ik ga dan toch maar een triplex plaatje voorzien om dit te beletten. In eerste instantie ligt het deksel slechts deels op de kist. Zodra de bijen hier zitten te stertselen en ik weet dat de koningin binnen is, sluit ik het deksel en sluit ik het vlieggat met een moerroostertje. Tegen de avond zitten de meeste bijen dan in de kast. Gisterenavond heb ik de kist dan in de hal gezet en gevuld met 5 waswafels en 1 voerraam. Deze namiddag heb ik de ramen dan overgehangen in een zesramer. Ze hadden ondertussen al vier en een half raam uitgewerkt. Na controle is deze zwerm vermoedelijk afkomstig van volk 12. Op 25 april heb ik hierin 2 open doppen gevonden en nog een koningin laten uitlopen. Als het een zwerm betreft van deze kast, gaat het dus vermoedelijk om een nog onbevruchte koningin. In volk 12 zaten de 3 open doppen nog goed zichtbaar. Er was geen open broed meer aanwezig en naar een koningin heb ik niet gezocht. Ik heb een raam met eitjes uit een ander volk ingehangen om binnen enkele dagen te kunnen controleren of ze moerloos waren.

Maar eigenlijk ging ik gisteren naar de stand om zonnebloemen te zaaien. Uiteindelijk ben ik hier toch aan toegekomen na het frezen van dit veldje. Toen dit gedaan was, heb ik nog twee verzamelbroedafleggers gecontroleerd. De doppen, 7 in totaal, zijn uitgesneden en in de couveuse geplaatst. Met de opzittende bijen zijn al 4 apideakastjes gevuld. Nu is het even wachten op de uitkomst. De ramen waren afkomstig van de productievolken van vorig jaar en deze worden nu volledig gesmolten.