29 april 2014

De broedbakken die ik onder de productievolken van vorig jaar heb weggehaald, moesten nog worden gereinigd. De bakken moeten dienen om jonge volkjes op te zetten begin mei. Vermits de zon het een beetje laat  afweten, heb ik ze maar uitgestoomd.

ramen uitstomen

Naast 3 blokken was, heb ik dus ook een halve kruiwagen vervellingsresten naar de composthoop verwezen.

oude wasraat, vervellingsresten

En die vieze rommel wil ik dus echt niet in mijn kasten. Deze ramen, 36 stuks, zijn opgebouwd in de zomer van 2012, gebruikt als broedbak in 2013 en nu opgeruimd in het voorjaar van 2014. Op minder dan 24 maanden is dit een mogelijke broeihaard van ziektekiemen zoals bacteriën en virussen. Het is om deze reden dat een natuurvolk uitzwermt en het nest achterlaat.  Als het volk na enkele nazwermen uiteindelijk is ten onder gegaan, komen de opruimers der natuur zoals wasmotten om alles op te ruimen. Eenmaal het nest terug leeg en zuiver is, kan er een nieuwe zwerm zijn thuis vinden.

Dit jaar plan ik mijn productievolken op te ruimen na de honingoogst en er naakte kunstzwermen mee te maken. Deze komen dan op nieuwe was met een jonge koningin en ze worden op hetzelfde moment behandeld tegen de varroamijt.