26 april 2014

Gisteren weer eens gaan luisteren of de nieuw uitgelopen koningin van de broedaflegger al aan het tuten was. Indien er dan ook een kwaker was te horen, had ik deze graag in een apideakastje gezet. De broedaflegger was van het beste volk. Maar helaas had ik te weinig tijd gehad om ze eerder te controleren. Er was geen getuut hoorbaar en bij oplichten van de dekplank, was het volk extreem rustig. Toch maar de gemerkte ramen opgelicht en alle doppen waren al weggebeten.

koninginnendop, uitgebeten

Ze zijn dus blijkbaar tevreden met de koningin die ze nu hebben. We zullen nu maar wachten op de eerste leg om het volkje weer te openen. Dat is dan ook het moment om ze te merken en te knippen. En terwijl ze in een kluisje zit, kan het volk behandeld worden tegen varroa, vermits ze dan even geen verzegeld broed hebben. Ik ben daarna naar kast 12 gereden om de doppen te controleren. Ook hier was geen getuut te horen en de bijen waren eveneens zeer rustig. Bij controle van de gemerkte ramen met doppen, vond ik een dop met open dekseltje en twee gesloten doppen. De eerste gesloten dop die ik opende was echter al leeg. De bijen hadden het dekseltje er gewoon weer op geplaatst. De tweede gesloten dop had nog een mooie koningin die ik liet inlopen. Van dit volk wenste ik toch niet verder te kweken.

Vandaag heb ik volk 5, 6 en 7 gecontroleerd. Volk 5 had een verzegeld darrenraam dat ik heb uitgesneden. Ze hadden alle drie veel broed en ook eitjes. Ik heb enkele lelijk uitgebouwde ramen verwijderd (met veel darrenraat) en vervangen door wastafels. Ze hebben zo toch elk weer twee wastafels gekregen. Volgende controle zal ik van elk een broedaflegger maken.

Hierna heb ik de rest van het bloemenveld geploegd en het gras gemaaid. Op 1 mei zal ik proberen om het veld te frezen, waarna ik er zonnebloemen ga inzaaien. De compost uit mijn tuin, heb ik naar de imkerijtuin gebracht. Hier ligt nu al een vrij grote heuvel compost die wordt gebruikt om pompoenen op te planten. In de serre heb ik deze voorgezaaid en ze kunnen na de ijsheiligen buiten worden geplant. Ook de bonen zijn al opekomen en kunnen dan worden geplant.