23 april 2014

Vandaag heb ik de terrasplanten uit de serre gehaald. De ijsheiligen zijn nog wel niet voorbij, maar het huidige weer met zachte temperaturen, bewolking en kans op buien, lijkt me ideaal om de planten te wennen aan de buitenlucht.

In de serre heb ik nu dus weer wat plaats om te planten en te zaaien. Misschien nog enkele tomaten bijzetten. En regelmatig verse sla planten.

Zomerterras

Volgens de poes wordt het vandaag een zonnige dag.

Loeki, zonnend

Vanavond heb ik met wat hulp de Kempische broedbak verwijderd van de ecokast. De bijen waren begonnen aan de uitbouw van de tweede bak en bijgevolg hadden ze behoefte aan een nieuwe. We hebben er twee bakken onder geplaatst. De lift die ik hiervoor heb gemaakt, werkt goed, maar er moeten nog wel enkele verbeteringen worden aangebracht. De Kempische broedbak bevatte nog heel wat broed, maar eveneens een massa bijen die ik heb afgeveegd voor de kast. Een uurtje later waren ze bijna allemaal binnengemarcheerd.

ecokast

ecokast

Ik heb ze een potje honing gegeven als extra voer vermits ze toch heel wat voorraad kwijt zijn nu. De ramen worden allemaal gesmolten in de zonnewassmelter. De was wordt zo volledig gerecupereerd en de honing-suikeroplossing die ik eveneens opvang, wordt vergist tot mede.

Ik heb vandaag ook weer veel bijen zien vliegen op de laurierkers. En niet op de bloemen. Deze zijn al even verdwenen. Ze vliegen nu op de bladnectariën van de plant. Aan de basis van de bladeren geeft de laurierkers ook nectar af. Hier zijn vooral de bladluizen op verzot. Maar ook de bijen zie ik elk jaar hier op vliegen. Soms zo veel dat de ganse haag zoemt.

bladnectar, laurierkers