21 april 2014

Vanmorgen eerst naar Don Bosco in Helchteren voor de jaarlijkse bijenmarkt en daarna alles klaargezet voor een namiddag volkscontrole. Alle volken in de achtertuin zou toch veel gemakkelijker zijn.

wagen volgeladen

De produktievolken van vorig jaar hebben ondertussen allemaal hun broednest verhuisd in een nieuwe bak die ze vorige maand hebben gekregen met waswafels. De onderste broedbak met oude waswafels heb ik vandaag verwijderd en ze hebben ook hun eerste honingzolder gekregen. De ramen met brias uit de onderbakken heb ik verzameld als verzamelbroedaflegger en ik laat ze hier doppen op bouwen. Deze doppen en de bijen kunnen dan dienen om apideakastjes te vullen. Ik volg speciaal de ramen van 2 volken op, vermits deze vorig jaar en dit voorjaar zeer goed presteerden. Ik ben op zoek naar 8 mooie doppen en die wil ik bij voorkeur van de beste volken van vorig jaar. Op twee van deze volken staat nu dus een volle bak oude broedramen vol broed in alle stadia (brias). Dit broed trekt een groot deel van de broedverzorgende bijen naar boven en morgen plaats ik een separatorrooster tussen deze bak en de honingzolder. Het bovenvolkje bestaat dan op zichzelf, maar heeft het voordeel van de warmte die het onderste grote volk produceert. En ik heb op deze manier momenteel ook al 26 oude broedramen om te smelten in de zonnewassmelter. Laat de zon maar komen!